Controverse

Alimente iradiate ca să pară proaspete

Alimentele de import sînt conservate prin iradiere, metodă legală, dar controversată, fiind incriminată că ar putea fi extrem de periculoasă pentru sănătate.să ne afecteze tocmai sănătatea pe care credem c-o protejăm. Nu vegetalele sînt de vină, ci omul care le-a aplicat o metodă de conservare modernă, dar extrem de dăunătoare: radierea. Ardeii graşi imenşi şi viu coloraţi, roşiile perfecte, merele uriaşe şi strugurii cu boabele cît pruna n-ar trebui să ne lase gura apă, dacă am cunoaşte adevărul despre tratamentul cu radiaţii ionizante la care sînt supuse aceste alimente pentru a-şi menţine prospeţimea. Desigur, ţăranii nu ne oferă produse iradiate, dar cele mai multe supermarket-uri, da. Legumele şi fructele importate sînt cele iradiate, ca să ţină mai mult. Metoda este pe deplin legală şi, după părerea unor specialişti, complet inofensivă. Însă nu toată lumea e convinsă că iradierea legumelor şi fructelor nu afectează decît microbii plantelor, ci şi alimentul în sine, deci ne poate îmbolnăvi şi pe noi. Există voci care susţin că, la originea cancerului şi a altor boli grave, stă tocmai conservarea prin radiaţii ionizante. Care este adevărul?

Alimente mai „sigure“, prin bombardare cu radiaţii

Atunci cînd mîncăm legume şi fructe de import, s-ar putea să ne expunem unor riscuri imense pentru sănătate. Iradierea alimentelor este o modalitate curentă de conservare, lucru pe care consumatorii nu prea îl ştiu. Metoda constă în expunerea alimentelor la radiaţii ionizante, în vederea distrugerii microorganismelor şi a insectelor parazite. Iradierea se face cu un flux de electroni de energie înaltă, raze Gama şi X. Electronii pot pătrunde în alimente numai la o adîncime de maximum trei centimetri, deci produsele tratate nu trebuie să fie mai groase de atît. Razele gamma provin din dezintegrarea spontană a radionuclizilor de cobalt-60, obţinuţi prin bombardarea cu neutroni, într-un reactor nuclear. Tehnologia este veche de 30 de ani şi este folosită şi în sterilizarea produselor medicale sau chiar în tratamentul cancerului. Cu alte cuvinte, deşeurile nucleare sînt utilizate de zeci de ani pentru a face mîncarea „mai sigură“. Nivelul radiaţiilor gamma folosite începe de la 1kiloGray (unitate de măsură, echivalentul a 16.700.000 raze X pulmonare sau de 333 de ori doza letală umană) şi ajunge pînă la 30 kiloGray (500.000.000 raze X pulmonare sau de 10.000 de ori doza letală umană). Circa 100 de instalaţii de iradiere a alimentelor există în prezent, la scară planetară. Costul unei astfel de instalaţii este între 3 şi 5 milioane de dolari, iar aceşti bani trebuie recuperaţi, evident, prin costurile ridicate ale fructelor şi legume. Aparatul cu raze X pentru alimente este asemănător cu cel folosit în spitale pentru radiografii, însă e mult mai puternic.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Comentariile sunt închise.