BPlante medicinale

Bubernicul, remediu pentru hemoroizi

Bubernicul este o plantă medicinală care mai este cunoscută şi sub denumirile populare de iarba porcului, brînca porcului, buruiană de bubă. Poate fi găsită în păduri de foioase, pe lîngă garduri, tufişuri umede, marginea bălţilor şi a pîraielor.

În scop terapeutic, folosim părţile aeriene şi rizomii recoltaţi în lunile iulie-august. În uz intern, bubernicul se utilizează pentru tratarea anginei difterice, helminiatiazei, adenitei, inflamaţiilor hemoroidale, iar în uz extern, pentru hemoroizi, răni, noduli scrofuloşi, afecţiuni cutanate.

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 100 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot bea trei porţii pe zi, cu înghiţituri mici. Acest ceai poate fi folosit în tratarea amigdalitelor, sub formă de gargară de mai multe ori pe zi, din care ultima seara, la culcare.

Decoctul se foloseşte extern la comprese sau cataplasme care se schimbă în funcţie de toleranţă la 12-24 ore.

Cataplasmele se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se pune cît mai caldă pe abcese sau adenoame. Sînt bune şi la calmarea durerii reumatismale sau de altă natură.

Pentru reumatism se recomandă adăugarea în apa de baie a 500 ml decoct din plantă. Baia trebuie să dureze 30 de minute şi se termină cu un duş mai rece.

În caz de hemoroizi, se prepară o alifie din pulbere de rizom şi rădăcină, care se aplică local.

Atenţie, în caz de supradozare, planta devine toxică!

Comments

comments

Lasă un răspuns