IPlante medicinale

Iarba-stupului are efect febrifug

Iarba-stupului este o plantă medicinală de la care folosim frunzele. Popular, românii îi mai spun buruiana-stupului, busuiocul-stupului, floarea-stupului, stupelniţă, iarba-albinelor sau iarba-roilor, izma-stupilor, lămîiţă, mierea-ursului, roişte. Frunzele plantei au miros plăcut de lămîie care devine mai puternic prin frecarea frunzelor între degete. Conţin ulei volatil bogat în citral, acid cafeic şi principii amare.

Frunzele de iarba-stupului au acţiune antispastică şi sedativă, fiind un remediu excelent pentru stres, oboseală, migrene şi stări de nervozitate.

Planta se foloseşte sub formă de infuzie 1% şi se administrează în special la copii, în tulburările digestive de după mese, în spasme şi colici intestinale, în dischinezii biliare şi în colite cronice. Băut fierbinte, ceaiul scade febra.

Cunoscută în popor şi sub numele de melisă, mătăciune sau iarba de alămîi, iarba-stupului mai e folosită în scop medicinal şi sub formă de vin, tinctură, pulbere sau ulei. Pulberea din plantă uscată se ia la nevoie, de 3-4 ori pe zi, cîte o jumătate de linguriţă rasă, pe stomacul gol.

Mult mai eficientă este tinctura de iarba-stupului, care reduce şi simptomele bolii Alzheimer.

Vinul de iarba-stupului se poate prepara foarte simplu şi acasă: într-un litru de vin natural alb se pun 20 de linguri de pulbere şi se lasă la macerat trei săptămîni, după care se strecoară. La nevoie, se iau cîte trei linguri. Administrat înainte de masă, acest vin stimulează digestia, combate dispepsia, previne apariţia spasmelor tubului digestiv.

Dacă ţineţi în fereastră un ghiveci cu iarba-stupului, ţînţarii nu vor intra în casă.

Comments

comments

Lasă un răspuns