LPlante medicinale

Lămîiţa calmează stomacul

Lămîiţa este un arbust originar din zonele temperate sau subtropicale ale Americii de Sud. Mai este cunoscută şi sub alte denumiri, ca iarba Luizei sau verbină de India. Cînd este cald, lămîiţa degajă un miros puternic, citric. Frunzele conţin flavonoide, acizi fenolici, ulei esenţial de culoare galbenă şi cu miros de lămîie. Aceste substanţe sînt recunoscute pentru proprietăţile antioxidante, luptînd cu radicalii liberi. Compuşii din uleiul esenţial sînt bacteriostatici şi bactericizi, antivirali şi antifungi, activi împotriva Candida albicans, sînt balsam pentru stomac, calmante ale sistemului nervos central.

Pentru infuzie, se pot folosi frunze verzi sau uscate: o linguriţă-două de plantă la o cană cu apă caldă. Se lasă la infuzat un minut. Leacul este recomandat pentru: facilitarea digestiei în caz de dispepsie cronică, pentru combaterea insomniilor, calmarea tulburărilor digestive cu crampe, calmarea setei şi favorizarea transpiraţiei în caz de febră.

Uleiul esenţial se poate folosi pe cale orală, cîte 2-6 picături pe zi. Este folosit ca antidepresiv, calmant, uşurează digestia şi tulburările stomacale, e util în cazuri de infecţii gastro-intestinale.

Extern, se poate folosi ca unguent pentru masaj cu efect calmant, relaxant.

În Argentina, se prepară lichior de lămîiţă.

Comments

comments

Lasă un răspuns