Ochiul-boului, floare utilă în problemele dermatologice
Ochiul-boului este o plantă de grădină, dar e folosită şi în fitoterapie. Se mai numeşte şi Calistephus Compositae, iar acest nume vine de la cuvintele greceşti „cea mai frumoasă“ şi „cunună“, pentru că are flori foarte frumoase. Planta este originară din China şi Japonia. Cel mai mare efect terapeutic îl au florile de culoare violet.
Ochiul-boului este un excelent tonic pentru femei, find întrebuinţat împotriva durerilor menstruale. Mai este util în tulburările digestive, colici şi gaze.
În medicina tradiţională, planta se foloseşte pentru tratarea durerilor de cap şi a insuficienţei cardiace. Ceaiul se prepară un amestec ce conţine părţi egale de petale de ochiul-boului, flori de muşeţel şi de păducel, frunze sau vîrfuri de flori de talpa-gîştii. O lingură de plante se infuzează timp de 8 ore în 250 ml de apă fierbinte. Se bea în trei reprize, la o oră după masă, în cure de 14 zile. Pentru prevenirea sau oprirea hemoragiei uterine postnatale, la ţară se făcea următorul leac: într-un pahar cu apă călduţă şi o linguriţă de miere de albine, se infuzează o linguriţă de petale uscate sau o lingură de petale proaspete de ochiul-boului. La primele dureri ale facerii, femeia începe să bea cîte o înghiţitură, la fiecare 20-30 de minute.
În caz de răceală şi hemoroizi, se pot face băi de şezut.
Extern, decoctul şi infuzia din ochiul-boului ne vin în ajutor atunci cînd apar probleme dermatologice, oftalmologice, prolaps rectal. Trei linguri de masă verde (toate părţile plantei se toacă mărunt) se fierb 3-4 minute în 350 ml de apă. Se infuzează o oră. Se foloseşte la clătirea gîtului (în caz de amigdalită), comprese peste ochi. Trebuie administrat numai în doze mici.