Plante medicinaleT

Troscotul, o plantă antiinflamatoare şi hipotensoare

Troscotul este o plantă de leac cu întrebuinţări medicinale din cele mai vechi timpuri. Gama afecţiunilor care se tratează cu troscot este atît de mare, încît această iarbă nu a lipsit niciodată din farmacia gospodăriilor ţărăneşti.

Folosim în scop medicinal de la troscot doar părţile aeriene, care se recoltează în timpul înfloririi, din mai pînă în septembrie. Din ele se prepară ceai. Se beau una, două căni pe zi împotriva hipertensiunii arteriale. Infuzia de troscot mai e recomandată în infecţii urinare, hemoroizi, enterite, lipsa poftei de mîncare, insuficienţă cardiacă, răceli. lnfuzia se prepară din 1-2 linguriţe de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită. Infuzia de troscot are rolul de a neutraliza tranzitul intestinal şi de a combate diareea. Acţionează asupra epiteliului renal favorizînd creşterea cantităţii de urină eliminată. Este un antiinflamator util în combaterea reumatismului, în ulcer stomacal, hemoragii intestinale, gută, tuberculoză, afecţiuni ale aparatului cardiovascular.

Extern, ajută la cicatrizarea rănilor, iar sub formă de băi locale, ameliorează durerile reumatice şi bolile ginecologice.

Sub formă de decoct, are putere mai mare. Decoctul se obţine din 20-25 g de plantă uscată la un litru de apă rece. Se fierbe pînă scade la jumătate şi se consumă integral în cursul unei zile. Nu se administrează intern la pacienţii care sînt sub tratament cu anticoagulante.

Sucul proaspăt obţinut din presarea plantei verzi, îndoit cu apă şi introdus cu un tampon în nări, opreşte hemoragia nazală, avînd rol antiinflamator şi hemostatic.

Comments

comments

Lasă un răspuns