EPlante medicinale

Uleiul de eucalipt alungă rapid migrenele

Eucaliptul este o plantă medicinală cunoscută pentru efectele sale benefice asupra aparatului respirator. Eucaliptul este un arbore originar din Australia şi Tasmania, fiind cultivat în regiunea mediteraneană şi în Asia. Se folosesc frunzele, care degajă un miros puternic aromat şi au gust amar, astringent, răcoritor. Frunzele conţin ulei volatil (eucaliptol) şi numeroase substanţe terpenice, taninuri, răşini, ceară, cumarine, flavonoizi. Uleiul volatil şi preparatele din frunze de eucalipt au proprietăţi antiseptice, expectorante, antibacteriene, reduc inflamaţia şi secreţiile din căile respiratorii. Principiile din uleiul de eucalipt pătrund în plămîni chiar şi prin piele, dacă se efectuează un masaj al pieptului.

Preparatele din eucalipt sînt indicate în tratamentul răcelilor, a tusei în special, a bronşitelor (pe cale externă, sub formă de frecţii sau inhalaţii), a sinuzitelor, pleureziei. Utilizat sub formă de infuzie, gumă sau ulei esenţial, eucaliptul este recomandat pentru tratarea tusei şi infecţiilor de iarnă, cum sînt răceala şi bronşita. Pentru infuzie, se pun 3-4 frunze de eucalipt la o ceaşcă cu apă. Se fierbe şi apoi se lasă la infuzat timp de 10 minute.

Uleiurile esenţiale de eucalipt purifică atmosfera, ajutînd şi la tratarea infecţiilor respiratorii (uleiul de eucalipt poate fi asociat cu cele de pin, rozmarin, lămîie şi grepfruit). În inhalaţii, uleiul ajută la tratarea rinitei, sinuzitei şi răcelii.

Extern, uleiul se diluează cu puţin ulei vegetal şi se face masaj pe piept, contra tusei. Masajul cu acest ulei ajută şi în migrenă şi reumatism.

Trebuie să avem grijă să diluăm uleiul înainte de a-l aplica pe piele. Uleiurile esenţiale de eucalipt sînt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Comments

comments

Lasă un răspuns