FPlante medicinale

Fumăriţa combate arteroscleroza

Fumăriţa este o plantă cu flori rozacee, viorii, purpurii, violete, albe. Popular, i se mai spune fumul-pămîntului, iarbă-de-curcă. Este cunoscută pentru efectul ei sedativ, depurativ, tonic, colagog şi coleretic, laxativ, febrifug, aperitiv, calmant, hipnotic. Este indicată în astenie, dischinezii biliare, colici biliare, cefalee, probleme hepatice, constipaţie, obezitate, amenoree, ateroscleroză, febră, afecţiuni renale, oligurie, eczeme, acnee, artrită.

Planta este utilă sub formă de infuzie slabă din trei grame de material vegetal la o cană cu apă clocotită. Se infuzează trei minute. Se beau două căni pe zi. Ceaiul mai concentrat şi folosit în cură prelungită are efect hipotonizant şi de pierdere ponderală. Trebuie administrat cu prudenţă, deoarece poate avea efect hemolizant.

Decoctul se prepară din 60 g plantă care se fierb 4 minute în 1/2 l apă, apoi se lasă să infuzeze 10 minute. Se badijonează regiunea cu eczemă sau acnee de două ori pe zi.

În tradiţia fitoterapeutică de la noi, această mică plantă are reputaţia de a fi cel mai puternic elixir al tinereţii. Asupra inimii, preparatele pe bază de fumăriţă acţionează ca relaxant miocardic. În asociaţie cu traista-ciobanului, reglează tensiunea arterială, dacă acesta e prea mica sau prea crescută, fluidifică uşor sîngele, optimizează funcţia cardiacă şi ajută la combaterea aterosclerozei. Fitoterapia mai recomandă fumăriţa în tratamentul cancerului de colon, al intestinului subţire, hepatic, uterin.

Atenţie! În dozare corectă, fumăriţa nu prezintă efecte secundare. Depăşirea cantităţii şi duratei tratamentului duce la intoxicaţie. Curele interne cu fumăriţă vor dura 8 – 10 zile consecutive, urmate de 20 de zile de pauză.

Comments

comments

Lasă un răspuns