Nalba mare, bună pentru afecţiunile cavităţii bucale

Sub denumirea de nalbă se cunosc mai multe plante medicinale care însă conţin principii active asemănătoare şi se întrebuinţează în aceleaşi scopuri. Există nalbă-mare, de la care se folosesc florile, frunzele şi rădăcinile, nalbă-de-grădină sau nalbă-roşie, de la care se utilizează florile şi nalba-de-pădure, de la care se folosesc florile şi frunzele. Toate părţile acestor plante conţin cantităţi mari de mucilagii, ceea ce le conferă proprietăţi emoliente. Sub formă de ceai, se folosesc în inflamaţiile căilor respiratorii (tuse, bronşită, laringită), a căilor urinare, renale şi în tulburări gastro-intestinale.

Ceaiul se prepară la rece. Frunzele de nalbă opărite cu apă se folosesc sub formă de cataplasme emoliente şi calmante, pentru a grăbi coacerea furunculelor. Asociate cu flori de muşeţel şi capsule de mac, sînt utile în amigdalite şi abcese dentare, sub formă de gargară.

Decoctul făcut din 20 g rădăcină la 100 g apă se foloseţte în laringite, traheite, sub formă de gargară, comprese la ochi, precum şi în spălături vaginale.

Sub formă de clismă, frunzele opărite se folosesc în colite şi hemoroizi. Florile de nalbă-de-grădină se întrebuinţează şi la colorarea oţetului aromatic, a vinurilor, siropurilor. Pentru tenul uscat şi cu riduri, se folosesc comprese care se ţin pe faţă timp de 10-15 minute. Florile nalbei-de-cultură intră în formula ceaiului pectoral, iar frunzele de nalbă-mare în compoziţia ceaiului pectoral, pentru gargară şi a multor produse cosmetice.

Întindeţi un strat subţire de pastă preparată prin amestecarea cîtorva picături de apă cu pulbere fină de rădăcină de nalbă mare pe gingiile inflamate ale copiilor cărora le ies primii dinţi. Substanţa curativă din plantă va calma mucoasa cavităţii bucale. Acelaşi efect se obţine prin tamponarea uşoară cu un decoct obţinut din o linguriţă pulbere de rădăcină de nalbă mare, peste care aţi turnat 200 ml de apă clocotită.

Comments

comments

Lasă un răspuns