OPlante medicinale

Omagul, planta care ajută în nevralgii

Omagul sau aconitul (sau iarba-bubei, popular) creşte pe pajiştile montane şi locurile stîncoase din regiunea alpină şi subalpină. În scopuri medicinale, se utilizează părţile laterale, recoltate după înflorire. Se usucă în poduri bine aerisite, feriţi de alte plante medicinale, deoarece planta conţine aconitine, substanţe vegetale extrem de toxice pentru om. Preparat doar în laboratoare, medicamentul naturist pe bază de omag are acţiune analgezică, în special la nivelul trigemenului.

Se întrebuinţează sub formă de pulbere în nevralgiile trigemenului, pentru calmarea tusei, în laringite, reumatism, gută, febră şi pentru decongestionarea căilor respiratorii. În medicina tradiţională chineză se foloseşte pentru a trata răceala, dar şi problemele nervoase provocate de stres. Omagul mai este folosit şi în atacuri de panică sau palpitaţii. Planta poate fi luată şi ca adjuvant împotriva ticurilor nervoase.

În medicina tradiţională se utiliza şi pentru a calma femeile în timpul travaliului. Comprese sau cataplasme cu ceai ori tinctură de omag se pot utiliza şi extern în caz de insuficienţă venoasă. Planta poate fi folosită şi ca tratament împotriva căderii părului.

Atenţie! Deoarece rădăcina de omag este otrăvitoare, nu încercaţi să recoltaţi planta pentru a o prepara în casă. Dacii o foloseau pentru a fabrica săgeţi otrăvite, deci poate fi letală. Ceaiul, tinctura, precum şi pastilele ori unguentele care au în compoziţie omag pot fi găsite la magazinele de produse naturiste. Nu luaţi omag dacă aveţi probleme cu inima şi nu depăşiţi dozele indicate pe prospect. Simptomele în caz de supradozare pot fi: vărsături, diaree, paralizie, amorţire a gurii şi a limbii, tulburări de vedere şi auz, dureri de cap hipotensiune şi chiar deces.

Comments

comments

Lasă un răspuns