Brebenelul, insecticid natural

Brebenelul este o plantă ierboasă, care înfloreşte primăvara. La noi, se întîlnesc mai des două forme. Brebenelul sau brebenelul bulbos, întîlnit foarte frecvent în păduri, are flori albe, roz, purpurii sau liliachii. Brebenelul galben are doar flori galbene. Toate speciile de brebenel înfloresc primăvara în aprilie-mai şi sînt considerate plante ornamentale, dar au şi întrebuinţări terapeutice.

Extractele de brebenel pot fi utilizate în agricultura ecologică, ca insecticide naturale. Aceste efecte se datorează coridalinei din compoziţia plantei, care prezintă efecte anestezice asupra nevertebratelor, în special a larvelor, viermilor şi a nematozilor. Tocmai datorită toxicităţii, brebenelul are întrebuinţări limitate în fitoterapie. Întreaga plantă conţine alcaloizi (bulbocapnina şi coridalina), concentraţi mai mult în bulb, cu efect depresiv asupra sistemului nervos. Din acest motiv, medicina populară, întrebuinţa brebenelul, ca plantă medicinală, în tratarea durerilor.

Astăzi, brebenelul, se utilizează doar sub forma unor extracte precis dozate, care se administrează în caz de: boala Parkinson, tremurături de origine centrală, stări de agitaţie psiho-motorie, paralizii spastice, colici, dureri menstruale, hemiplegii.

Atenţie! Chiar şi în doze mici, brebenelul poate provoca dereglaje nervoase (tremur, spam). Dacă doza creşte, chiar şi puţin, poate surveni moartea prin colaps sau prin paralizia unor centrii cerebrali vitali. Tratamentul sau autotratamentul cu brebenel, în afara administrării unor produse în care se regăsesc extracte precis dozate, este deosebit de riscant, şi în consecinţă contraindicat, punînd viaţa pacientului în pericol.

Comments

comments

3 comentarii la „Brebenelul, insecticid natural

Lasă un răspuns