Limba-cîinelui, cicatrizant natural

Limba-cîinelui are mai multe denumiri populare: arariel, arăţel, atrăţel, otrăţel. În tradiţia populară, rădăcina plantei era folosită la vopsit lîna în roşu, dar şi în tratamentul hemoragiilor pulmonare, a dizenteriei şi hemoroizilor.

Cu fiertura rădăcinilor se spălau rănile, bubele vechi, abcesele. Ceaiul era folosit contra durerilor de pîntece. Planta conţine alcaloizi, mucilagii, inulină, tanin, răşini, săruri minerale. Are acţiune emolientă, depresivă asupra sistemului nervos central şi asupra terminaţiilor periferice fiind utilă în calmarea durerilor. Are proprietăţi narcotice şi sedative. Limba-cîinelui este remediu în tratarea unor boli ca: bronşită, catar pulmonar, contuzii, dizenterie, dureri intestinale, eczeme, hemoragii, hemoroizi, mătreaţă, răni, tromboflebite, ulcere ale pielii. În fitoterapie, se foloseşte întreaga plantă, proaspătă sau uscată. Părţile aeriene trebuie recoltate în lunile mai-iulie, iar rădăcina în octombrie.Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute după care se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.

Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină măcinată la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute după care se strecoară. Pentru uz extern, cantitatea de plantă se dublează.

Se poate folosi de mai multe ori pe zi sub formă de cataplasme sau pansamente umede cu acest ceai.

Planta proaspătă se poate aplica local după strivire, ca cicatrizant.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *