Ştiri

Un virus ucigaş circulă prin restaurante

Nu numai spitalele sînt pline de germeni patogeni, ci şi restaurantele. Norovirusul îmbolnăvește anual zeci de mii de oameni, conform unui raport al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii. În SUA, au existat peste 1.000 de focare de norovirus de la alimentele contaminate, iar 21.000 de oameni s-au îmbolnăvit în decurs de trei ani. 64% din cazuri au apărut după ce oamenii au mîncat în restaurante, 17% în urma serviciilor prestate de firmele de catering, 4% s-au produs în condiţii casnice şi 1% – în şcoli sau creşe.
În mai bine de 70% dintre cazurile semnalate, focarul infecţiei cu norovirus a fost un lucrător bolnav, care a atins alimentele cu mîinile goale.

Potrivit experţilor, norovirusul este foarte contagios şi poate provoca epidemii în aglomeraţii de persoane care consumă mîncare. Potrivit huff.ro, norovirusul cauzează diaree, greaţă şi vărsături puternice. Alimentele cel mai frecvent contaminate sînt legumele cu frunze, fructele şi stridiile. Însă orice aliment poate fi contaminat cu norovirus dacă este atins după ce este gătit.

Pentru prevenirea infecţiilor cu norovirus, angajaţii restaurantelor trebuie să se spele în mod corespunzător pe mîini şi să folosească mănuşi de unică folosinţă sau ustensile pentru a evita atingerea alimentelor.

Articolul integral în ampress.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns