Vindecea, planta care ajută digestia leneşă
Vindecea este o plantă din flora spontană, întîlnită în zonele montane, la mărginea padurilor sau în luminişuri, în apropierea izvoarelor. Popular, i se mai spune cuişoriţă, creţişor, frunza tăieturii, iarba de rîni, iarba tăieturii, şovîrvăriţa. În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, recoltată în iulie. În compoziţia plantei intră substanţe amare, betaină, colină, glicozizi, stahidrină, tanin. Acestea conferă plantei proprietăţi astringente, antidiareice, antiseptice, antihemoragice, antiinflamatoare, febrifuge, stomahice. Preparatele din vindecea stimulează digestia, ajută în afecţiunile intestinului şi ale plămînilor. Mai sînt de folos şi în hipotonie, hiposecreţie gastrică, dispepsii, anorexie, colită de putrefacţie, colon leneş, rinite, sinuzite, bronşită, tulburări circulatorii cerebrale, atac ischemic cerebral, ulcere varicoase.
În uz intern, sub formă de infuzie sau decoct, vindecea ajută în cazuri de astm, diaree, dureri de cap, gută, hemoragii, litiază biliară sau renală, digestie lentă, stări febrile. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de vindecea la 250 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Decoctul se obţine din 50 g de plantă la 500 ml apă. Se fierbe 10 minute.
În uz extern, se aplică sucul plantei proaspăt culeasă în leucoree, plăgi, răni diferite, ulcere varicoase, boli de urechi.
Nu se cunosc contraindicaţii ale acestei plante.