Busuiocul luptă cu bacteriile rezistente
Busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante în bucătărie şi în medicina naturistă. Este un puternic antiinflamator datorită uleiurilor esenţiale conţinute. Ajută în cazul artritei reumatoide şi al afecţiunilor inflamatorii ale colonului. Flavonoizii ajută celulele albe sanguine să protejeze structurile celulare şi cromozomii de radiaţii. Busuiocul favorizează sănătatea cardiovasculară. Nivelul înalt de magneziu ajută muşchii şi vasele de sînge să se relaxeze, îmbunătăţind fluxul sanguin.
Uleiurile din busuioc au acţiune antibacteriană. Inhibă tulpinile de bacterii rezistente la antibiotice. În timpurile străvechi era utilizat ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe şi conferea oamenilor rezistenţă în timpul postului religios. Planta mai are rolul de a stimula apetitul şi de a diminua flatulenţa.
Ceaiul de busuioc ajută în dizenterie, greţuri. Alcalinizează organismul. Este considerat o plantă sfîntă, dar şi un afrodisiac, fiind denumit popular „iarba dragostei”. Atenţie! Busuiocul poate fi periculos atunci cînd este utilizat în cantităţi mari pe termen lung. Conţine estragol, ce poate spori riscul de cancer la ficat. Busuiocul poate determina un nivel scăzut al zahărului din sînge.