Lăsaţi copiii să se murdărească!
Neurologul american Maya Shetreat-Klein susține un stil de viață centrat pe contactul cu microbii din sol. În special cei mici ar trebui lăsaţi să se joace afară, pentru a-şi dezvolta imunitatea. În niciun caz nu e bine să trăiască într-un mediu aseptic, o casă dezinfectată cu produse de curățare, pesticide și antibiotice. În schimb, crede medicul, microbii, produsele alimentare proaspete crescute într-un sol sănătos și timpul petrecut în natură pot îmbunătăți sănătatea copiilor.
Cu cît sînt mai diversificați microbii din instestinele noastre, cu atît mai bine. Un sistem imunitar sănătos trebuie să intre în contact cu o mulțime de organisme diferite. Hiperigienizarea ne privează intestinele de biodiversitate şi astfel devenim mai sensibili la anumite afecțiuni. Cercetătorii susțin că într-o linguriță de sol sînt la fel de mulți microbi cîți oameni sînt pe Pămînt. Această experiență incredibilă a biodiversității este benefică pentru creier, sistem imunitar și intestine. Există cercetări care arată că, atunci cînd cresc în ferme, copiii sînt mai puțin susceptibili de a avea probleme precum astm sau alergii, în special datorită biodiversității de bacterii din sol cu care intră în contact. De aceea, expunerea timpurie a copiilor la microbii găsiți în sol ar putea ajuta la prevenirea și tratarea afecțiunilor comune din copilărie. „Încurajează-ți copiii să se joace în noroi și participă chiar și tu la acest joc. Nu te sfii să faci plăcinte de noroi și nu uita să petreci cîteva ore pe zi în păduri și parcuri, pe munți și să faci sport în aer liber“, spune neurologul pediatru.
Dr. Shetreat-Klein a văzut rezultate surprinzătoare chiar la copiii ei, dar și la pacienți. Deși nu recomandă o schimbare dramatică a stilului de viață, consideră că petrecerea timpului în natură oferă unui copil rezistența organismului de care are nevoie pentru a preveni și a trece peste afecțiunile tipice copilăriei.
Articolul integral în ziaruldesanatate.ro