ControverseŞtiri

Etichetele la peştii de import sînt înşelătoare

În lipsa unui cadru legislativ care să asigure o etichetare corespunzătoare tuturor produselor din peşte şi fructelor de mare din import, autorităţile nu au cum să garanteze siguranţa consumatorilor, atîta timp cît recunosc că nu apucă să verifice nici măcar 5% din alimentele de import. Iar modelul actual de etichetare actual împiedică oamenii să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Fără informaţii exacte, epidemiile pornite de la produse alimentare nu pot fi oprite. 87% din necesarul de peşte din România provine din import.

Un raport din 2016 al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară arată că, din numărul total de boli epidemice pornite de la o sursă de hrană, cele mai multe cazuri au fost cauzate de bacteria Salmonella, întîlnită în produse din ouă, carne şi peşte.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a declarat că face probe şi analize la cel mult 3% dintre alimentele de import. Chiar dacă unele etichete includ ţara de origine, aceasta este cea în care a fost ambalat produsul, nu de unde provine peştele. Etichetele ar trebui să conţină următoarele informaţii: ţara de origine a stocului de peşte, metoda de pescuit şi denumirea ştiinţifică a speciei. Un exemplu de etichetare corespunzătoare îl reprezintă Marine Stewardship Council (MSC), un standard de mediu recunoscut pe plan internațional, referitor la pescuitul durabil şi administrat corespunzător. Eticheta MSC garantează trasabilitatea: produsele din pește și fructe de mare durabile pot fi urmărite înapoi pînă la pescăria certificată, adică pînă la sursă. De asemenea, asigură menţinerea unor cantităţi suficiente de peşte, un mediu marin prosper şi un management eficient, care nu implică exploatarea excesivă a speciilor şi respectă standardele sociale pentru oamenii implicaţi.

În România, conform unui sondaj realizat de YouGov pentru WWF în 2015, cele mai importante criterii pentru consumatori atunci cînd aleg produse din peşte şi fructe de mare sînt: preţul, prospeţimea şi sursa de provenienţă.

Articolul integral în comunicatemedicale.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns