Cum arată copiii care vor avea succes în viaţă?
Nu există o reţetă pentru o educaţie perfectă, însă oamenii de ştiinţă au identificat o serie de factori care pot prezice destul de exact dacă urmaşii noştri vor avea succes în viaţă.
1. Copiii ajută la treburile casnice. Copiii care duc gunoiul, spală vasele, întind rufele, fac curăţeni sînt responsabilizaţi de timpuriu. Ei învaţă astfel nu numai că anumite lucruri trebuie făcute, dar şi că, fiecare dintre noi trebuie să contribuie la binele întregului. Potrivit psihologilor, aceşti copii vor deveni angajaţi mai buni, întrucît vor fi mai empatici, vor colabora mai bine cu colegii şi vor fi capabili să îşi asume sarcini în mod independent.
2. Abilităţile sociale sînt însuşite de la cele mai fragede vîrste. Conform cercetărilor, puştii care îşi dezvoltă abilităţile încă de la grădiniţă, au mai mult succes în viaţă. Aceştia pot interacţiona cu alţi copii fără a fi împinşi de la spate, îi ajută pe alţi copii, le înţeleg sentimentele şi pot rezolva probleme de unii singuri. Graţie acestor calităţi ajung cel mai adesea să termine o facultate şi îşi găsesc un job full-time înainte de 25 de ani, spre deosebire de copiii cu abilităţi sociale mai puţin dezvoltate. de regulă mai expuşi riscului de infracţionalitate, viciilor şi incapacităţii de a obţine o locuinţă prin forţele proprii.
3. Părinţii au aşteptări mari de la copii. Experţii au descoperit că rezultatele şcolare ale copiilor sînt mai bune cu cît aşteptările familiei sînt mai mari. Cu alte cuvinte, părinţii care şi-au dorit ca urmaşii lor să meargă la facultate, au făcut în aşa fel încît pînă la urmă copiii au ajuns să urmeze o facultate. Copiii ajung să se identifice cu aşteptările părinţilor şi să le transforme în propriile aşteptări.
4. Între părinţi există o relaţie armonioasă. Un studiu american arată că performanţele copiilor care provin din familii armonioase sînt mai bune decît ale celor care provin din relaţii conflictuale. Acelaşi studiu a mai arătat că puştii care cresc în familii monoparentale armonioase pot înregistra rezultate mult mai bune decît cei provenind din familii cu doi părinţi care se ceartă mereu. De asemenea s-a mai arătat că tinerii care au trecut prin divorţul părinţilor lor resimţeau stresul provocat de acest eveniment şi 10 ani mai tîrziu.
5. Nivelul de educaţie al părinţilor. Micuţii provenind din părinţi care au urmat studii superioare, vor urma şi ei la rîndul lor, cel mai probabil, o facultate. Ei vor avea aspiraţii la fel de înalte ca ale părinţilor. S-a mai demonstrat că mamele adolescente au avut copii cu cele mai mici şanse de a termina un liceu sau de a merge la facultate.
6. Matematica face parte din viaţa copiilor încă de la vîrste mici. O metaanaliză realizată în pe 35.000 de preşcolari din SUA, Canada şi Marea Britanie a arătat că dezvoltarea de abilităţi matematice copiilor de la vîrste foarte fragede se poate transforma într-un mare avantaj în viitor. Copiii care învaţă numerele, ordinea lor şi diverse operaţii matematice simple devreme în viaţă ajung nu numai să se descurce bine la matematică mai tîrziu în şcoală, dar înregistrează performanţe bune şi la lectură.
7. Părinţii dezvoltă o relaţie afectuoasă cu copiii. Un studiu din 2014 realizat pe 200 de copii născuţi în sărăcie a arătat că acei copii crescuţi cu dragoste de părinţi în primii trei ani de viaţă au obţinut rezultate bune la şcoală şi au avut relaţii sănătoase în jurul vîrstei de 30 de ani.
8. Copiii sînt mai puţin stresaţi. Timpul pe care o mamă îl petrece alături de copilul ei între 3 şi 11 ani influenţează prea puţin comportamentul, starea de bine şi performanţele copilului în viitor. Ba mai mult, se pare că grija excesivă se poate întoarce împotriva acestuia mai tîrziu. Aşadar, stresul unei mame care se zbate să îşi împartă timpul între job, treburi casnice şi stat cu copilul nu este resimţit şi de copil.
9. Părinţii apreciază efortul chiar şi în cazul unui eşec. Felul în care părinţii judecă reuşitele şi insuccesele copiilor îşi va pune amprenta asupra acestora în mod semnificativ. Aşadar, daca copilul ia o notă mare, iar părintele spune că e obţinută pentru inteligenţă, copilul va judeca un viitor eşec ca fiind cauzat de inteligenţa lui nesatisfăcătoare. Însă dacă o notă mare va fi apreciată ca rezultat al efortului de învăţare, în cazul unui viitor eşec copilul va înţelege că nu a muncit suficient şi data viitoare se va strădui mai mult.
10. Părinţii au venituri mari. Din păcate, în zilele noastre, performanţele şcolare ale unui copil provenind dintr-o familie cu venituri mici sînt cu 30% – 40% mai mici decît cele ale unui copil dintr-o familie cu venituri mari.
Articol integral în stirifeldefel.ro