Plante medicinaleT

Turiţa mare, prietena ficatului

Turiţa mare are mai multe denumiri populare: aspirşoară, buruiană de friguri, cornăţel, dumbravnică, lipici, sora fragilor. Este o plantă medicinală de la care folosim florile şi frunzele recoltate în lunile iunie-august. frunzele conţin uleiuri volatile, taninuri, cumarine, acizi graşi, pigmenţi flavonoizi, quercitrină. Extractele obţinute din această plantă au efect astringent, colagog, diuretic, hepatic, tonic, antibacteriană şi sînt utilizate în tratarea icterului şi a afecţiunilor hepatice, diaree şi hemoroizi. Turiţa mare are efect anticancerigen, inhibînd formarea tumorilor. Este indicată la afecţiuni cronice stomacale, reduce inflamaţiile mucoaselor. Medicina populară recomandă această plantă ca un foarte bun remediu în tratarea tuberculozei pulmonare. Se recomandă în varice şi ulceraţiile gambei, fiind de un real folos în tratarea rănilor care se vindecă greu.
Ceaiul din turiţă mare stimulează contracţia vezicii biliare, descompune calculii biliari şi reface celulele hepatice distruse de ciroză. Este recomandat pentru vindecarea litiazei biliare, decongestionarea ficatului şi a vezicii biliare şi tratarea cirozei hepatice. La afecţiunile hepatice turiţa mare este mai blîndă ca acţiune decît rostopasca, drenînd ficatul şi ajutînd la regenerarea sa. Se recomandă un amestec de cîte 100 g de turiţă mare, drăgaică şi vinariţă, care se prepară sub formă de infuzie (cîte o linguriţă de amestec la cană) şi se bea zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol, cîte o cană, iar în restul zilei se beau încă două căni.

La inflamaţie şi la ulcerul cavităţii bucale se face gargară (de cinci-şase ori/zi) cu decoct din 100 g plantă la un litru de apă. Se fierbe pînă cînd scade la o treime din cantitatea iniţială, în timp ce pentru uz intern în astfel de cazuri se face infuzie din 10-30 g plantă la un litru de apă, din care se beau trei-patru căni/zi.

Băi de plante: trei pumni de turiţă mare se pun într-un vas de patru litri cu apă clocotită, se lasă cîteva minute, se strecoară şi se adaugă în apa pentru baie.

Contraindicaţii: ulcer gastric. depăşirea dozei indicate poate duce la lezarea căilor biliare.

Comments

comments

Lasă un răspuns