Sîmburii de caise combat cancerul
Pe lîngă gustul dulceag şi aroma plăcută, caisele oferă şi multe beneficii pentru sănătate, de la reglarea nivelului de colesterol şi menţinerea sănătăţii oculare pînă la inimă sănătoasă, piele frumoasă şi pierderea excesului de kilograme. Caisele ajută în afecţiuni respiratorii, stimulează sănătatea osoasă şi menţin echilibrul electrolitic.
Dar beneficiul cel mai remarcabil este abilitatea acestor fructe de a combate cancerul. Pe lîngă fibre, potasiu şi fitochimicale, caisele sînt bogate în vitaminele A şi C, quercetină, proantocianidine, catehine, epicatehine, hidroxicinamice, acid galic, acid cafeic, acid cumaric şi acid ferulic. Toate aceste substanţe sînt antioxidanţi puternici care luptă cu cancerul, fără a afecta celulele sănătoase. Dar ingredientul anticancer cel mai puternic se găseşte în sîmburii de caisă. Se numeşte amigdalină şi este o nitrilozidă. Sîmburii de caisă conţin 5 % amigdalină, iar miezul dulce din interior cam 0,9 %. Cum amigdalina seamănă cu structurile complexului de B-uri, în 1952, medicul şi biochimistul Ernst Krebb Jr., care a izolat substanţa pentru prima oară, a decis să o numească B17. Deşi s-a dovedit că are reale proprietăţi antitumorale, benzaldehida şi cianida din sîmburii de caisă nu sînt la fel de benefici. Ambele substanţe sînt otrăvitoare dacă ajung să fie eliberate ca molecule pure, nelegate, în corpul uman. Cianida se găseşte şi în alte alimente, cum ar fi migdalele, fasolea Lima, soia şi chiar spanacul, considerate alimente sigure pentru că moleculele de cianidă rămîn legate.
Ca măsură de precauţie, corpul uman e dotat cu o enzimă naturală numită rodaneză, care contribuie la legarea oricarei cianide libere de sulf, prezent şi el în corp. După ce este legată, cianida este pur şi simplu eliminată din corp prin urinare.
Majoritatea specialiştilor recomandă 24-40 de mieji de caisă pe zi. Regula generală este un sîmbure la fiecare 4,5 kg de greutate corporală. Ca măsură de prevenţie, se recomandă între 5 şi 7 mieji pe zi. Prea mulţi sîmburi de caisă pot cauza greaţă sau ameţeală.
Articolul integral în viataverdeviu.ro