Aparatul digestivCosmeticăR

Ricinul, între leac şi otravă

Se ştie că uleiul de ricin este eficient în lupta impotriva constipaţiei, dar acest produs natural are şi proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungale. De asemenea, uleiul de ricin e folosit în tratarea afecţiunilor pielii, pentru a reduce durerea şi pentru a stimula sistemul imunitar. Acest ulei este o trigliceridă, compusă din acizi graşi, iar 90% reprezintă acidul ricinoleic. Planta de ricin a fost numită mult timp „Palma lui Iisus” şi e folosită în lumea întreagă în scopuri medicinale, dar şi ca  agent aditiv şi pentru arome (în alimente), ingredient important în produsele de îngrijire a pielii şi de înfrumuseţare, la manufactarea plasticului, cauciucului, vopselelor, fibrelor, coloranţilor. Compania Castrol şi-a luat numele de la uleiul de ricin folosit (din engleză, castor oil) în realizarea lubrifianţilor industriali.

Doza de ulei de ricin indicată e de 0,7 mg/kg corp. Asta înseamnă o lingură de ulei pentru adulţi şi o linguriţă pentru cei mici. Dacă se ia pe cale orală, în următoarele 6 ore se produce o curăţare la nivelul întregului tract digestiv.
Uleiul de ricin induce travaliul, e antiinflamator şi analgezic şi stimulent limfatic, al sistemului imunitar. Este util în tratarea mai multor afecţiuni ale pielii, cum ar fi: dermatitele, acneea, keratoza, mîncărimile şi căderea părului. Unii cercetători americani au ajuns la concluzia că uleiul de ricin ar fi util şi în tratarea cancerului. Este recomandat şi în următoarele boli cronice: scleroză multiplă, Parkinson, artrită, migrene severe, colecist, epilepsie, afecţiuni ale ficatului (inclusiv ciroză), apendicită, SIDA, afecţiuni ale ochilor, probleme ginecologice. Este eficient în ameliorarea simptomelor specifice artritei.

Seminţele de ricin pot fi extrem de periculoase. Doar un miligram de seminţe de ricin este fatal dacă este ingerat sau inhalat. Consumarea a 5-10 seminţe de ricin conduce la moarte sigură. Nu există antidot.
Ca efecte secundare, uleiul de ricin poate provoca alergii ale pielii şi iritaţii gastrointestinale. Trebuie evitat în caz de crampe, ulcer, hemoroizi, colită sau după o intervenţie chirurgicală.

Articolul integral în ampress.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns