La birouPsihologieSănătatea familieiŞtiri

Pokemon face bine la sănătate?

Fie că sînteţi fani ai jocului Pokemon Go sau nu, nimeni nu poate ignora fenomenul care trece ca un tsunami prin conştiinţa globală. Dar impactul este unul pozitiv sau negativ pentru sănătatea oamenilor?

Aplicația a devenit în doar cîteva zile cel mai mare joc interactiv pe care l-au jucat vreodată americanii, eclipsînd în cele din urmă Candy Crush Saga. Pokémon Go este un joc free-to-play smartphone, bazat pe franciza japoneză. Jocul te încurajează să pui capcane, să lupţi, să capturezi creaturi virtuale numite Pokémon. Nu este diferit faţă de alte jocuri, dar are o diferență majoră: este legat de lumea reală. Cu ajutorul GPS-ului din dispozitivul mobil, jucătorii sînt obligați să se plimbe fizic, în aer liber, prin zona unde locuiesc, vînînd personaje ascunse în hărți ale lumii reale.

În numai două zile de la lansare, Pokémon Go a fost instalat pe 5% din dispozitivele Android din SUA. Pe 12 iulie erau 21 de milioane de utilizatori activi.

Cu atît de mulți participanţi, jocul are capacitatea reală de a influența sănătatea publică. Cele mai multe atenţionări au subliniat efectele negative. Iată două plusuri ale jocului, subliniate de Tim Newman, doctor în neuroştinţe:

1. Mişcare în aer liber. Jocurile pe calculator nu sînt considerate, în general, bune pentru sănătatea cuiva, pentru că ţintuiesc jucătorii pe canapea. Dar Pokemon Go scoate tinerii afară şi îi obligă să facă mişcare, ceea ce reprezintă un avantaj enorm pentru sănătatea populației. Cercetătorii au demonstrat că un stil de viață sedentar deteriorează numeroşi parametri de sănătate. Un studiu publicat în 2012, de exemplu, a ajuns la concluzia că sedentarismul este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat, boli cardiovasculare şi mortalitate din cauze multiple. Un alt studiu, din 2015, a constatat că perioadele lungi de stat pe scaun au un impact negativ asupra sănătății, indiferent de cît de mult fitness se face după aceea. O meta-analiză publicată în revista Mental Health and Physical Activity în 2012, arată că mersul pe jos reduce puternic simptomele de depresie. Pokemon Go ar putea produce o îmbunătăţire semnificativă a sănătăţii mintale.

2. Contactele interumane. Jucătorii au menţionat şi beneficiul de a interacționa cu oamenii cu care n-ar fi vorbit, dacă nu era Pokemon. Un studiu britanic publicat în 2012 a demonstrat că mortalitatea e mai mare în rîndul subiecţilor mai izolaţi social și mai singuri.

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că psihiatrii consideră că jocul poate deveni periculos dacă se trece de la amuzament, la exces şi dependenţă. Jucătorul se poate expune accidentelor. Deşi este afară, el tot într-o realitate virtuală trăieşte şi, ca în orice joc în care te implici prea mult, poţi deveni stresat, nu mai dormi şi uiţi de sarcini, ajungînd să-ţi neglijezi familia, serviciul, şcoala.

Desigur, ca în orice joc real sau virtual, pentru o bună sănătate fizică şi mintală, cheia e moderaţia.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns