BoliIuliePielea

De ce unii oameni nu pot să stea la soare?

Sensibilitatea la soare şi lumină se agravează vara. Este o afecţiune diferită de arsurile solare, prezente la foarte multe persoane cu pielea deschisă şi care stau prea mult la soare, manifestîndu-se prin simptome destul de serioase.

Sensibilitatea la soare, numită şi fotosensibilitate, se recunoaşte după următoarele simptome:

mîncărime
roşeaţă
vezicule pline cu lichid
papule mici
plăci mai ridicate şi edematiate

Toate aceste simptome apar în special pe zonele care sînt mai expuse la soare, cum ar fi faţa, mîinile, antebraţele şi decolteul. O persoană devine suspectă de fotosensibilitate atunci cînd erupţiile cutanate apar numai în zonele expuse la soare. Această problemă poate să fie tratată de medicul dermatolog.

Sensibilitatea la soare şi lumină poate să fie agravată şi de alţi factori, cum ar fi:

  1. Medicamentele. Există o lungă lista de medicamente care pot provoca sensibilitate la lumină, iar între primele am putea plasa doxiciclina, antibiotic folosit frecvent în tratamentul acneei vulgare şi a altor boli inflamatorii ale pielii. Din aceeaşi categorie fac parte şi unele antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul, medicamente folosite în boli cardiace precum amiodaronă, diltiazemul, enalaprilul, furosemidul sau isotretinoinul prescris pentru acneea severă. Dacă există, însă, persoane care deja urmează un tratament cu unul sau mai multe din aceste medicamente şi nu prezintă reacţii adverse, nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că nu toate persoanele dezvoltă fotosensibilitate după administrarea lor.
  2. Cosmeticele. Parfumurile şi cosmeticele pe bază de mosc pot provoca sensibilitate la soare şi lumină pe zonele unde sînt aplicate. Paradoxal, chiar şi unele creme de fotoprotecţie (precum cele cu salicilaţi, benzofenone sau acid para-aminobenzoic) pot cauza fotosensibilitate, astfel că dacă după aplicare îşi fac apariţia mîncărimea, roşeaţa, descuamarea, este recomandată înlocuirea cu un produs cu substanţă activă diferită. La rîndul lor, procedurile cosmetice cum ar fi peelingurile chimice, microdermabraziunea sau cremele pe bază de retinoizi, hidroxiacizi pot duce la reacţii severe în urma expunerii la soare şi de aceea pacienţii trebuie să urmeze strict instrucţiunile medicului în ceea ce priveşte evitarea expunerii şi folosirea cremelor de fotoprotecţie.
  3. Plantele. Plante precum pătrunjelul, păstîrnacul, ţelina, unele flori de cîmp şi lămîile verzi conţin o substanţă fotosensibilizantă numită psoralen, care, după contactul cu pielea şi în prezenţa razelor ultraviolete, poate produce o reacţie severă însoţită de plăci urticariene, vezicule cu lichid, pete pigmentare, însoţite de mîncărime şi usturime.
  4. Anumite boli. Nu în ultimul rînd, există o serie de boli care sînt declanşate de expunerea la lumină şi soare şi care se activează preponderent în lunile însorite, categorie din care fac parte urticaria solară şi erupţia polimorfă la lumină. Evitarea expunerii excesive şi folosirea de creme de fotoprotecţie sînt extrem de importante în aceste cazuri. Pacienţii care suferă de boli inflamatorii ale pielii precum acnee, eczemă, diverse dermatite pot dezvolta pete pigmentare după expunerea la soare. Pacientele cu istoric familial sau cele care iau contraceptive, precum şi gravidele, sînt mai susceptibile la melasmă, o pigmentare a pomeţilor obrazilor şi frunţii care se agravează în lunile de vară.

Articolul integral în eva.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns