Obezii sînt predispuşi la fracturi

Pacientii obezi supuşi unei intervenţii chirurgicale de scădere în greutate sînt mai susceptibili de a prezenta un risc crescut de fracturi, atît înainte cît şi după procedura chirurgicală, comparativ cu persoanele obeze şi cei cu greutate normală.

Cercetătorii canadieni susţin că obezitatea nu poate fi un factor de protecţie pentru fracturi, cum s-a afirmat pînă acum, iar evaluarea şi managementul riscului de fracturi ar trebui să facă parte din măsurile de îngrijire a pacienţilor cu astfel de probleme.

Studiul a examinat incidența și locurile în care s-au produs fracturi la pacienţii cu obezitate severă, care s-au operat pentru a elimina din kilogramele în plus. Datele au fost comparate cu subiecţii martori obezi și non-obezi, de aceeaşi vîrstă şi gen. Studiul s-a desfăşurat pe durata a 15 ani.

Înainte de operatie, 10,5% dintre pacienții din grupul de intervenţie chirurgicală au avut cel puțin o fractură, comparativ cu 8,1% din rîndul celor obezi neoperaţi și 6,6% din grupul non-obezilor. După un interval de 4,4 ani, 4,1% dintre pacienți operaţi au suferit cel puțin o fractură, comparativ cu 2,7% și 2,4% din celelalte grupuri. Timpul mediu pînă la prima fractură a fost de 3,9 ani. Fracturile s-au produs la nivelul membrelor inferioare, superioare, al coloanei vertebrale, pelvis, șold și femur.

Autorii susţin că aceste riscuri de fracturi sînt datorate căderilor și problemelor legate de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, modificări anatomice, deficienţele nutriţionale induse de intervenția chirurgicală.

Sursa: bmj.com

Comments

comments

Lasă un răspuns