Ştiri

Te ciupesc ţînţarii? Ia-ţi un pui de găină!

Cercetătorii suedezi au descoperit că puii de găină emit substanţe volatile care resping ţînţarul Anofel, vectorul care răspîndeşte malaria.

Oamenii de știință de la Universitatea de Ştiinte Agricole Alnarp au descoperit că Anopheles arabiensis, vectorul principal al malariei în Africa sub-sahariană, nu atacă puii de găină, pentru că aceste păsări emit substanţe care se constituie în adevărate bariere chimice în calea temutul ţînţar.

În cadrul studiului, s-au folosit tehnici precum cromatografia de gaze și spectrometria de masă pentru a identifica cu precizie compușii volatili emişi de păsările de curte. Cercetătorii au găsit patru compuşi specifici puilor (butirat de izobutil, naftalen, hexadecan şi oxid de trans-limonen).

Pentru a demonstra eficacitatea acestor substanțe, cercetatorii au efectuat un experiment în 11 locuinţe dintr-un sat situat într-o zonă din vestul Etiopiei. În fiecare casă, un voluntar a trebuit să doarmă pe un pat, fără plasă de insecte. Capcane de ţînţari au fost plasate la aproximativ un metru de sol. Aparatele de distribuit compuşii volatili au fost aşezate la 10-20 cm de pat, între orele 18-6,00. Alte dispozitive similare, dar cu un singur solvent, au fost folosite pentru experimente de control. Ca un test de control, un pui prins într-o cușcă (înconjurat de un văl, pentru a preveni interacțiunea dintre substanţele volatile și țînțari) a fost folosit în loc de pulverizatoare de substanţe volatile. Se pare că acei 6 compuși volatili au fost, în general, eficienţi în respingerea insectelor. Un număr semnificativ mai mic de țînțari au fost colectaţi prin capcane în preajma puiului de găină decît în celelalte situaţii.

Cercetătorii au tras concluzia că acești compuși volatili, derivaţi dintr-o specie de animale care nu sînt gazde pentru parazitului malariei, ar putea, în combinație cu alte sisteme (cum ar fi plasele de pat), să ofere protecție persoanelor expuse la ciupiturile de țînțari.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns