Mangostanul sparge pietrele de la rinichi
Un acid extras din fructe exotice ar putea ajuta la dizolvarea cristalelor de oxalat de calciu, responsabile pentru 80% din calculii renali.
Deocamdată, singura modalitate de a preveni formarea pietrelor la rinichi este dieta strictă, reducînd consumul de sare şi proteine, şi consumînd multă apă. Mangostan este un fruct tropical care conține acid hidroxitric. Rezultatele unui studiu publicat în revista Nature arată că acidul din mangostan „are potențialul de a reduce numărul de pacienți cu pietre la rinichi cronice”, după cum afirmă Jeffrey Rimer, cercetător la Universitatea din Houston. Dar, înainte de a recomanda acest tratament, e nevoie de mai multe teste. Pînă atunci, să nu uităm că hipertensiunea, diabetul sau obezitatea sînt factori de risc suplimentari. După o primă piatră la rinichi, riscul estimat de recidivă în termen de zece ani de aproape 70%.
Mangostanul este numit în Thailanda „Regina Fructelor”, deoarece a fost fructul favorit al reginei Victoria. Fructele de mangostan se consumă fie în stare crudă, fie sub formă de suc sau de piure. Sînt preferate de persoanele care vor să slăbească, întrucît conferă senzaţia de saţietate. Mangostanul are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, combate infecţiile, colesterolul şi cancerul. Ajută la menţinerea unui sistem imunitar sănătos. Pasta de mangostan are efect astringent şi este de real folos în acnee, psoriazis sau vitiligo. Decoctul tratează problemele digestive.
Sursa: 20minutes.fr