Meseriile care îmbolnăvesc inima
Şoferii de camioane și lucrătorii sociali au cele mai multe şanse de a suferi de probleme ale inimii, potrivit unui nou raport al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat şapte indicatori de sănătate a inimii la mai mult de 66.000 de angajaţi, cu peste 22 de ocupații, din 21 de state. S-a urmărit dacă s-au abținut de fumat, dacă au fost activi fizic, dacă au tensiunea arterială şi glicemia în limite normale, dacă au greutatea ideală, dacă au niveluri normale de colesterol şi dacă mănîncă sănătos.
S-a descoperit că doar 3,5% din totalul lucrătorilor aveau scoruri bune la toate cele șapte valori ale inimii sănătoase, ceea ce înseamnă un risc mai mic de a muri de boli de inimă, în comparaţie cu persoanele care nu îndeplinesc niciuna sau numai una din valorile ideale. De asemenea, cercetătorii au descoperit că 9,6% din totalul lucrătorilor prezentau doar două sau mai puține valori normale. Aceştia erau angajați în domeniul serviciilor sociale (14,6%) şi transporturi (14,3%). Cu alte cuvinte, în aceste ocupații e cel mai putin probabil să întîlnim angajaţi cu inima sănătoasă. Din categoria celor care au prezentat două sau mai puţine valori optime ale inimii sănătoase, cei mai feriţi de boli cardiace par să fie oamenii care au lucrat în agricultură, silvicultură sau pescuit (5%) precum și cei din domeniile arte, design, divertisment, sport și mass-media (5,9%).
Transportatorii au cele mai puţine şanse de a beneficia de suficientă activitate fizică, tensiune arterială normală şi IMC normal. Un studiu anterior a constatat că 61% dintre șoferii de camion de cursă lungă au doi sau mai mulți factori de risc pentru boli de inimă.
În plus, angajaţii care se ocupă cu prepararea şi servirea hranei din centrele sociale sînt cel mai probabil fumători, cei care lucrează cu computerul şi matematicienii au probleme cu colesterolul, cei din sectorul îngrijire și servicii persoane stau prost cu glicemia. Oamenii din agricultură, silvicultură şi pescuit nu au o dietă sănătoasă (84,3%).
Prin schimbarea stilului de viață, oamenii ar trebui să poată să-şi modifice scorurile, normalizîndu-şi mai multe valori ale inimii sănătoase. Cu toate acestea, experţii admit că, în anumite ocupații, schimbările pot fi dificil de realizat. Rezultatele noului studiu pot fi utilizat de către guverne și companii private pentru a îmbunătăţi sănătatea inimii angajaţilor la locul de muncă, au mai spus cercetătorii.
Sursa: livescience.com