Fără lipide, celulele canceroase mor
Celulele canceroase îşi trag energia din lipide, iar o alimentație săracă în lipide ar permite încetinirea avansării cancerului, arată o echipă de cercetători belgieni. Ei au descoperit că tumorile se hrănesc cu zahăr, aşa cum se ştia deja, dar şi cu lipide.
În cazul în care celulele sînt împiedicate să se alimenteze, dezvoltarea lor este stopată.
Rolul lipidelor în organism este esențial, acestea participînd la structura şi la funcția membranelor celulare, intervenind în numeroase funcții biologice (transmiterea mesajelor hormonale, producerea de energie).
Cercetătorii oncologi au analizat celule canceroase timp de patru ani, reuşind să reproducă în laborator aciditatea ambiantă a tumorilor (acidoză). Le-au observat metabolismul acestor tumori (reacțiile chimice care se produc în interiorul fiecăreia).
S-a descoperit că aceste celule canceroase pot produce ele însele lipide. Glutamina (aminoacid sintetizat de organism) este folosită pentru producerea în interiorul celulei a lipidelor necesare constituirii membranelor. Lipidele prelevate din exteriorul celulei sub formă de acid gras furnizează energia necesară creşterii celulare. Astfel, cu cît creşte mai mult o tumoare, cu atît mai mult se acidifică şi devine mai dependentă de lipide ca sursă energetică.
Cercetătorii sugerează că ar trebui blocată utilizarea lipidelor de către celulele canceroase. Ei au elaborat deja compuşi care pot interfera cu captarea şi sinteza lipidelor la şoareci. Rezultatele promițătoare deschid calea realizării unor medicamente anticanceroase de un tip nou.
Articolul integral în agerpres.ro