BoliPsihologieSomnul şi insomnia

Oboseala cronică are legătură cu flora intestinală

Sindromul oboselii cronice e o boală încă misterioasă, greu de diagnosticat și de tratat. O nouă descoperire ar putea contribui la stabilirea unui diagnostic mult mai rapid și mai precis al acestei afecţiuni.

Cercetătorii americani au diagnosticat oboseala cronică citind markerii biologici din microbiomul intestinal. Ei au putut preciza boala cu o acuratețe de 83%. Studiul demonstrează că microbiomul intestinal al pacienților cu sindromul oboselii cronice este anormal, ceea ce poate conduce la boli gastrointestinale și inflamatorii.

Mulți medici consideră că oboseala cronică nu este altceva decît o stare de epuizare extremă. Descoperirea unei cauze biologice furnizează dovezi suplimentare că boala nu are doar o origine psihologică. Cercetătorii au aflat că pacienții suferind de oboseală cronică prezentau o diversitate foarte redusă a bacteriilor din intestine, lipsind în special bacteriile antiinflamatoare. De asemenea, au identificat modificări ale markerilor inflamatori din sînge, cauza fiind sindromul de intestin cu permeabilitate mărită („leaky gut”), care permite trecerea toxinelor din intestin în sînge. Oamenii de știință sînt de părere că rolul microbiomului intestinal ar trebui investigat în continuare, astfel încît, în viitor, medicii să poată prescrie modificarea alimentației, administrarea de prebiotice și probiotice pentru tratarea oboselii cronice. Sînt necesare studii suplimentare pentru a preciza dacă bacteriile din intestin reprezintă una din cauzele oboselii cronice sau un simptom. Pînă acum s-a aflat că microbiomul intestinal se află în strînsă legătură cu greutatea corporală, riscul de accidente vasculare cerebrale și de boli mintale, autism, depresie, schizofrenie. Așa că nu ar fi de mirare să joace un rol important și în sindromul oboselii cronice. În momentul de față, diagnosticul de oboseală cronică se bazează pe următoarele simptome-cheie: reducerea substanțială a activității ce durează de cel puțin 6 luni, stare de epuizare ca urmare a unui minim efort fizic și intelectual, somn neodihnitor, tulburări cognitive, confuzie, cu simptome din ce în ce mai accentuate pe măsura activității desfășurate.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns