Ştii ce tensiune arterială trebuie să ai la vîrsta ta?

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune probleme de sănătate și poate apărea oricînd, provocînd leziune pe artere și crescînd riscul de accident vascular, infarct, insuficiență renală și alte afecțiuni grave.

Medicamentele care scad tensiunea sînt, deseori, foarte agresive, de aceea ar fi bine să previi apariția acestei boli avînd un stil de viață cît mai sănătos. De asemenea, îți poți lua periodic tensiunea arterială, pentru a vedea dacă apar schimbări și dacă este cazul să te îngrijorezi. Pentru asta, ar trebui să știi care este valoarea normală a tensiunii în ficare etapă a vieții. Ai aceste informații în tabelul de mai jos.

tabelPotrivit specialiștilor de la Asociația Americană a Inimii, de la vîrsta de 20 de ani ar trebui să îți iei tensiunea la fiecare doi ani, dacă este mai mică de 120/80. Cînd valoarea ei este mai mare, vizitele la medic ar trebui să fie mai dese. Tensiunea crește cu fiecare bătaie a inimii și scade în timpul dintre două bătăi. Din această cauză, ea poate varia de la un minut la altul, mai ales dacă apar schimbări ale posturii, dacă faci mișcare, te stresezi sau nu dormi bine.

Dacă valoarea este prea mare o dată, nu înseamnă că suferi de hipertensiune. Medicul tău trebuie să îți măsoare tensiunea de mai multe ori, în perioade diferite pentru a pune un astfel de diagnostic.

De cele mai multe ori, hipertensiunea arterială trece neobservată, însă sînt unele semne care ar trebui să te trimită la medic. Astfel, durerile constante de cap, dificultățile de respirație și sîngerările nazale sînt un semnal de alarmă. Riscul de a suferi de această afecțiune crește după 45 de ani. Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsa de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool și stresul pot favoriza apariția bolii.

Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei să previi apariția ei, este obligatoriu să ai un stil de viață sănătos. Mănîncă multe fructe și legume și evită produsele procesate, scade consumul de sare şi menține o greutate corporală normală. Fă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi și limitează consumul de alcool. Renunță la țigări și nu te stresa și îți va fi mai ușor să lupți cu hipertensiunea arterială.

Articolul integral în ampress.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *