Tutunul fără fum, sursă de stafilococi
Mai multe specii de bacterii găsite în produsele de tutun fără fum (tutun de mestecat, supt sau prizat, gumă cu nicotină) au fost asociate cu infecții, potrivit unui document publicat recent în revista Societăţii Americane de Microbiologie.
Bacillus licheniformis și Bacillus pumilus ar putea provoca inflamații ale plămînilor, precum și infecții ocazionale, a declarat dr. Steven Foley. „Unele specii au fost identificate ca agenți cauzali în focarele legate de diaree și vomă. În plus, produc o toxina blîndă care, în cantități mari poate provoca boli.” Un alt pericol este faptul că mai multe specii de bacili, dar şi Epidermidis Stapphylococccus și Staphylococcus hominis, pot reduce nitrații la nitriți, ceea ce poate duce la cancer. Alte efecte secundare ale acestor produse: utilizatorii au adesea gingivită și alte probleme de sănătate orală. Ambele specii de stafilococi găsite în aceste produse au fost menţionate anterior că ar provoca infecții valvelor cardiace, după ce au intrat în fluxul sanguin.
Se estimează că aproximativ 8 milioane de oameni folosesc produse din tutun fără fum în SUA.
Sursa: sciencedaily.com