Alimente care protejează creierul
Neurologul american David Perlmutter, autor al cărţii „Intestinul în ajutorul creierului”, subliniază rolul bacteriilor din organism pentru evitarea depresiei, a sclerozei în plăci, a bolii Alzheimer, autismului şi altor boli.
În afară de sfaturile clasice care recomandă consumul de alimente bio, evitarea produselor prelucrate şi a conservelor, medicul enumeră cîteva alimente care protejează creierul pe termen lung:
1. Probioticele. Conţin bacterii benefice şi sînt alimentele fermentate, îndeosebi varza murată şi produsele lactate cu bifidobacterii sau lactobacili din surse naturale. Bacteriile menţin o stare bună a învelişului intestinal, echilibrează PH-ul din organism, joacă rol de antibiotic, antiviral, reglează imunitatea şi controlează inflamaţiile. Surse: iaurturi, chefir, kimchi (produs tradiţional coreean din legume şi ardei iute), varză murată şi alimente marinate.
2. Alimente sărace în glucide. Zahărul măreşte riscul de permeabilitate intestinală, de perturbare a sistemului imunitar şi de inflamare generală, care ar afecta şi creierul. Alimente indicate: legumele verzi, ceapa, roşiile, dovleacul, seminţele de floarea-soarelui, proteinele (din ouă, peşti sălbatici, fructe de mare, carne de pasăre şi vită), zarzavaturile şi condimentele.
3. Alimente bogate în grăsimi bune. Cele mai scăzute niveluri de colesterol se asociază cu performanţe cognitive modeste în privinţa gîndirii, atenţiei, concentrării şi fluidităţii verbale. Acest lucru sugerează faptul că un rol protector al creierului i-ar reveni colesterolului. Surse: uleiul de măsline extra, susanul, untul purificat, măslinele, brînzeturile şi seminţele.
4. Alimentele bogate în polifenoli. Plantele produc polifenoli pentru a se proteja. Sînt antioxidanţi puternici, analizaţi în domeniile bolilor cardiovasculare, osteoporozei, cancerului sau diabetului. Prezenţa lor în alimentaţie scade stresul oxidativ, ceea ce duce la reducerea riscului de boli neurologice. Surse: vinul, ceaiul, cafeaua şi ciocolata.
5. Alimentele bogate în prebiotice. Reprezintă hrana bacteriilor bune din intestin. În lipsa acestor bacterii, alimentele nu ar putea fi digerate. Reduc afecţiunile asociate cu diareea, contribuie la protejarea împotriva cancerului de colon, ameliorează absorbţia de minerale şi previn obezitatea, inducînd un sentiment de saţietate. Surse: usturoiul, ceapa, napii, sparanghelul şi prazul (toate crude).
6. Apa filtrată. Intestinul uman nu era obişnuit iniţial să absoarbă clor, element indispensabil totuşi pentru o apă curată la robinet. Un filtru de apă aplicat apei menajere ajută la limitarea efectului substanţelor chimice asupra organismului.
Articolul integral în eva.ro