Roşia, cel mai puternic duşman al cancerului

Banalele roşii au efecte terapeutice uluitoare, oferind o adevărată revoluţie în tratarea multor afecţiuni. Inclusiv a cancerului. Un studiu recent arată că, la bărbaţii care consumă frecvent tomate, riscul de apariţie a cancerului de prostată se reduce cu aproximativ 40%. Studiul este printre cele mai mari şi mai bine realizate din lume.

Un aliment plin de medicamente

Aproape 90% din conţinutul roşiei este apă, în care e dizolvată o adevărată colecţie de vitamine, minerale, enzime. Dintre cele mai importante sînt vitamina A (utilă în buna funcţionare a ochilor şi proceselor endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6, protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sîngelui). Roşiile conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă avînd un rol important pentru sistemul digestiv. Relativ recent, s-a mai descoperit că roşiile conţin licopină, un pigment care dă culoarea roşie, specifică tomatelor, şi care tinde să revoluţioneze industria farmaceutică. Licopina are un efect antioxidant mai puternic decît celebra vitamină C, protejînd extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferitele intoxicaţii (inclusiv cu tutun).

Salată, suc sau bulion

Roşiile pot fi mîncate sub formă de salate, cu ulei şi sare. O porţie pentru un adult cîntăreşte cam 150 şi 200 de grame de roşii, tăiate în felii mari. Într-o cură de roşii se consumă între 500 şi 1.000 de grame de roşii pe zi, sub formă de salată şi suc. Sucul proaspăt se poate obţine cu maşina specială de suc sau cu o clasică maşină de tocat carne, filtrînd prin tifon legumele zdrobite, dar şi cu ajutorul mixerului, sau cu storcătorul. Indiferent de metoda prin care a fost obţinut, sucul de roşii trebuie consumat proaspăt, cîte un pahar (200 ml) înainte de masă sau în timpul mesei. Sucul conservat sau bulionul se recomandă doar dacă e preparat în casă, sterilizat prin încălzire şi păstrat în sticlă etanşă, fără conservanţi chimici. Bulionul pierde o parte din proprietăţile terapeutice iniţiale ale roşiei (enzimele şi mare parte din vitamine se degradează termic), însă unele substanţe preţioase, printre care şi faimoasa licopină, se păstrează.

Inimă mai sănătoasă

Roşiile previn şi vindecă boala canceroasă, în general. S-a descoperit faptul că licopina din roşii previne şi cancerul ovarian, gastric, de colon, osos, de plămîni. Consumul frecvent de roşii proaspete, coapte în condiţii naturale, şi nu de seră, creşte rezistenţa oaselor şi articulaţiilor, îmbunătăţind asimilarea calciului şi inhibînd procesele degenerative. Cine consumă roşii multe are inima mai sănătoasă, cu bătăi regulate, şi e mai puţin expusă bolilor cardiovasculare care apar odată cu avansarea în vîrstă. Licopina, vitamina B6, vitamina C şi alte substanţe conţinute de roşii ajută la menţinerea elasticităţii şi rezistenţei vaselor de sînge. Cei care consumă roşii prezintă un risc de 2-3 ori mai scăzut de a suferi afecţiuni degenerative ale vaselor de sînge şi accidente vasculare, iar media de viaţă este mult mai ridicată decît în rest.

Leac pentru supraponderali

Gripa şi infecţiile respiratorii sînt prevenite, şi se vindecă mai uşor, cu suc de roşii. Acesta are efecte antibacteriene directe şi măreşte rezistenţa organismului la agresiunile microbiene de orice fel. Obezitatea şi diabetul sînt ţinute la distanţă cu ajutorul unei diete bazate pe tomate. O jumătate de kilogram de roşii mîncate în fiecare zi, mai ales în timpul prînzului, accelerează metabolismul amidonului şi al grăsimilor, protejează organismul de creşterea colesterolului, de solicitarea excesivă a pancreasului şi de supragreutate. În Elveţia, unii medici tratează cu succes diabetul infantil prin cure de mere şi roşii coapte în cuptor. Pentru tromboflebită, se bea cîte un pahar (200 ml) de suc de roşii proaspăt stors, de 3 ori pe zi, în cure de 30 de zile. Este un tratament salvator, sucul de roşii ajutînd la diminuarea cheagurilor de sînge şi nu mai permite formarea altora. Are o mare eficienţă şi în cazul fumătorilor, diminuînd acţiunea nefastă a gudroanelor. Dacă mîncaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, trei roşii coapte şi un căţel de usturoi, bolile vasculare nu se vor atinge de dumneavoastră.

Ştiaţi că?

Pieliţele roşiei fac minuni

Un pahar de suc proaspăt de roşii, dimineaţa, pe stomacul gol şi înaintea meselor principale, vindecă reumatismul. Cercetări recente au pus în evidenţă faptul că roşia conţine şi o substanţă asemănătoare cu cortizonul. O cură repetată cu roşii crude (minimum 1 kilogram pe zi) are efecte antiinflamatoare articulare puternice, este puternic depurativă, fiind indicată şi bolnavilor de gută. Răzuiţi roşiile bine coapte cu lama unui cuţit, dar cu partea netăioasă. Consumaţi în fiecare zi pieliţa de la 3-6 roşii, asezonată cu lămîie şi ulei de măsline. Cu această reţetă, veţi scăpa de calculii renali şi biliari. Dacă beţi în timpul mesei 200 ml suc de roşii diluat cu apă de izvor, veţi scăpa de infecţii renale şi urinare cronicizate. Pentru constipaţie, mîncaţi în timpul meselor morcov şi ţelină crudă, date prin răzătoarea fină, peste care turnaţi suc de roşii din belşug. Roşiile uşurează digestia, mai ales asociate cu ardei gras. Cu roşii, se ameliorează hiperaciditatea gastrică şi ulcerul, dacă se consumă 1,5 litri suc proaspăt pe zi, vreme de 1-3 săptămîni. Roşiile sînt bune în curele de dezintoxicare, curăţind organismul de toxine.

Roşii pentru frumuseţe

– Acnee – tamponaţi faţa cu o roşie tăiată în două, iar la 20 de minute aplicaţi pe ten frunze de măcriş zdrobite. După jumătate de oră, clătiţi cu apă de ploaie.

– Prevenirea apariţiei coşurilor – amestecaţi 40 ml alcool de 90 grade, 1 g glicerină şi 100 ml suc de roşii. Curăţaţi tenul cu această loţiune dimineaţa şi seara, de cîte ori vă expuneţi la praf sau transpiraţi.

– Ten gras, cu puncte negre – se fac spălături cu suc de roşii foarte proaspăt, de două ori pe zi.

Leacuri din frunze de tomate

– Eczeme: tăiaţi frunze de roşie foarte mărunt şi puneţi-le să se călească la foc mic în untură topită fără sare, 5 minute, amestecînd. Filtraţi prin presare şi lăsaţi să se răcească. Cu preparatul se ung zonele afectate.

Înţepături de insecte: durerea trece dacă frecaţi locul cu frunze de roşii.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

16 comentarii la „Roşia, cel mai puternic duşman al cancerului

Lasă un răspuns