BoliSomnul şi insomniaVîrsta a treia

Sfaturi pentru cei care sforăie

40% din bărbați și 25% din femei sînt afectați de sforăit. Această manifestare din timpul somnului apare mai ales după vîrsta de 50 de ani, însă este întîlnită și la vîrste mai tinere și chiar la copii.

Sforăitul este deranjat atît pentru cel care suferă de această problemă pentru că nu se poate odihni, cît și pentru partenerul de pat pentru că nici acesta, la rîndul lui, nu are un somn odihnitor. Sforăitul are cauze multiple printre care se numără afecțiunile respiratorii care blochează căile respiratorii, existența unei vegetații nazale, cunoscută sub numele de polipi, deviația de sept, obezitatea, consumul de alcool.

Dormiţi cu capul mai sus.

– Dormiți mai mult pe o parte a corpului, decît pe spate sau pe burtă.

– În timpul zilei, mergeţi pe jos, pe bicicletă, alergaţi, mergeţi la sală.

– Evitaţi pe cît posibil alcoolul în cantități mari.

– Menţineţi o greutate normală. Cu cît aveţi mai multe kilograme peste greutatea ideală, cu atît riscul de a sforăi este mai mare. Pe căile respiratorii se depune un strat de grăsime ceea ce duce la sforăit.

– E posibil să aveţi alergie la un anumit aliment, iar alergia să provoace sforăitul.

– Folosiţi un umidificator pentru aer pentru a preveni uscăciunea mucoasei nazale.

Dacă niciuna din aceste metode nu dă roade este necesar să vă prezentați la un medic de specialitate. În marile orașe, în cadrul spitalelor de pneumofiziologie, există cabinete de somnologie care, printre altele, rezolvă problema sforăitului. Acolo, veți fi supus unui test pentru a vedea cît de serioasă este problema, apoi veți folosi un aparat care vă va ajuta să respirați normal.

Articolul integral în bunadimineata.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns