Frunzele de ridichi, utile în osteoporoză
Ridichile roşii sînt nu doar un aliment gustos, ci şi o sursă de fibre alimentare, potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc, fluor şi oligoelemente.
În ridichi găsim vitamina C, ceea ce le conferă proprietatea de detoxifiant şi întăritor al imunităţii. În medicina populară, ridichile sînt folosite pentru îmbunătăţirea digestiei, împotriva depresiei şi a oboselii, contra tusei, în insuficienţa hepatică, boli reumatice, paraziţi intestinali, astm, alergii, pietre la rinichi.
Împotriva pietrelor la fiere şi rinichi se beau cîte şase linguri de suc de ridichi roşii de trei ori pe zi. Calculii nu se mai dezvoltă şi sînt mărunţiţi. Sucul de ridichi este foarte bine tolerat de tubul digestiv. Persoanele care au afecţiuni ale ficatului şi ale vezicii biliare ar trebui să facă o cură de ridichi roşii, consumate pe stomacul gol. Urticaria poate fi tratată cu 10 linguri de suc de ridichi luate pe stomacul gol zilnic.
În bolile de plămîni se recomandă consumul a zece ridichi pe zi. Ridichile au acţiune antiinfecţioasă şi favorizează degajarea căilor respiratorii, prin expectoraţie.
În colită, se recomandă salata de ridichi, de două ori pe zi. Ridichile trebuie tăiate mărunt şi amestecate cu puţin ulei şi oţet de mere. Eficienţa tratamentului creşte, dacă se consumă, în salată, şi frunzele proaspete de ridichi, care au efect vitaminizant şi detoxifiant. Frunzele de ridichi nu se aruncă. Se pot adăuga în supe şi în salatele de crudităţi, pentru că acestea au un conţinut bogat de minerale (seleniu, potasiu, calciu şi sulf), de vitamine (A, B1, B2 şi C) şi de compuşi sulfuroşi, importanţi pentru persoanele predispuse la osteoporoză.