Ştiaţi că strugurii…?

– Strugurii conservaţi păstrează sub 10% din proprietăţile curative ale celor proaspeţi, iar vinul, sub 6%.
– Strugurii albi sînt mai dulci, dar conţin mai puţine vitamine.
Strugurii negri conţin mai mulţi antioxidanţi, însă pot irita stomacul fragil.
– Anual, în lume, se culeg peste 72 milioane de tone de struguri. Un hectar de struguri poate produce aproximativ 15.000 de pahare de vin.
– Conform statisticilor, o persoană consumă în medie, pe an, 8 kg de struguri.
– Dulceaţa de struguri este laxativă.
– Sucul extras înainte de maturarea strugurilor este răcoritor şi foarte bun în stări febrile.
– Stafidele sînt boabe de struguri uscate, au aceleaşi proprietăţi ca şi fructul proaspăt. Sînt foarte energetice indicate în afecţiunile pulmonare, renale, vezicale şi hepatice.
– Seva de primăvară obţinută prin colectarea sucului din coardele viţei tăiate proaspăt se poate utiliza contra litiazelor urinare şi biliare şi ca soluţie pentru îngrijirea ochilor.
– Uleiul din sîmburi de struguri este recomandat în afecţiunile cardiovasculare.
– Vinul, mai ales cel alb, este folosit în terapeutică pentru macerarea plantelor medicinale şi obţinerea de băuturi medicinale.
– Dacă aplicaţi vin roşu cu puţină sare pe gingii se evită iritarea acestora.
– Agenţii patogeni ai holerei şi ai tifosului, dacă sînt lăsaţie în vin, mor după cîteva minute.

  • Reţetă italienească din 1831 de conservare a strugurilor peste iarnă. Boabele care nu sînt stricate sau sparte se pun cu grijă în două sau trei straturi într-o ladă, separînd fiecare strat cu frunze de piersic. Lada se aşază pe scînduri şi se depozitează într-un loc uscat şi bine aerisit. Astfel, strugurii se conservă bine pînă în luna ianuarie, uneori chiar şi mai mult.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *