Topul celor mai cancerigene alimente
Multe alimente conţin ingrediente carcinogene, de aceea nici nu e de mnirare că rata cancerului e în creştere. De vină este în primul rînd alimentaţia.
1. Băuturi acidulate. Un studiu recent a arătat că persoanele care consumă mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral decît cele care nu consumă deloc astfel de băuturi. Un alt studiu a demonstrat că două băuturi acidulate dublează riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Sucurile conţin foarte mult zahăr şi calorii goale care conduc la acumularea de kilograme. Zahărul determină creşterea nivelului de insulină şi inflamaţii în întreg organismul. Sucurile sînt de multe ori cauza refluxului gastroesofagian. Conţin coloranţi artificiali şi aditivi, cum e 4-methylimidazol (4-MEI), un compus chimic asociat cu apariţia cancerului.
2. Popcorn la microunde. Conţine foarte mulţi aditivi care au fost corelaţi cu apariţia unor tipuri de cancer precum cel hepatic, testicular şi pancreatic. Majoritatea sortimentelor conţin ulei de soia parţial hidrogenat, una dintre cele mai toxice grăsimi trans, precum şi alte tipuri de grăsimi nesănătoase. Acidul perfluorooctanoic (o substanţă care se găseşte şi în teflon) din popcornul pentru microunde e un posibil cancerigen, iar cîteva studii independente au legat agentul de provocarea tumorilor cancerigene.
3. Alimente sărate, murate sau afumate. Mezelurile şi carnea afumată cu un conţinut ridicat de grăsimi şi nitraţi pot cauza cancer la stomac sau colon. Alimentele murate sînt incriminate că ar creşte riscul de cancer colorectal şi la stomac. De exemplu, în Japonia rata cancerului la stomac este mult mai mare, tocmai pentru că dieta japoneză conţine multe alimente afumate şi foarte sărate.
4. Făina albă procesată. Nu numai că îşi pierde aproape toate substanţele nutritive, dar este albită cu o substanţă chimică numită clor gazos, foarte periculos, iritant şi cu potenţial letal (în cantităţi mari). Făina albă este folosită pentru dulciuri rafinate şi alte alimente procesate. În plus, creşte nivelul glicemiei şi al insulinei, o cauză directă a diabetului. Zaharurile rafinate, care tind să ridice brusc nivelul insulinei alimentează creşterea celulelor canceroase.
5. Fructele non-organice. Pot fi contaminate cu pesticide sau fertilizatori cu azot, foarte periculoşi pentru sănătate şi posibili agenţi carginogeni. Mai mult, unii producători folosesc şi hormoni de creştere pentru ca fructele lor să fie mai mari şi mai aspectuoase. Fructele cele mai afectate sînt: merele, portocalele, capşunele şi strugurii. Spălarea nu îndepărtează în totalitate substanţele chimice adunate în coajă, aşa că încercaţi să cumpăraţi fructe dintr-o sursă cît mai sigură.
Articolul integral în csid.ro