Aparatul respiratorBoliMame şi copiiŞtiri

Ţigările adulţilor îi îmbolnăvesc pe copii

Fumatul face rău adulţilor, dar şi copiilor lor. Iată statisticile alarmante din România furnizate de Societatea Română de Pneumologie pentru anul 2013:
– Copiii care stau în case în care se fumează prezintă un risc de a suferi de astm cu 31% mai mare decît cei care nu sînt expuşi fumului de ţigară.
– Aceşti copii cu astm şi cu părinţi fumători fac crize astmatice mai frecvente şi mai severe, riscul de a suferi o criză care să necesite intubaţie fiind de 22 de ori mai mare.
– Mortalitatea intraspitalicească a fost de 31% pentru astmaticii fumători care au necesitat ventilaţie mecanică.
– Fumătorii de peste 20 de ţigări pe zi sînt de trei ori mai predispuşi la infecţii respiratorii severe, comparativ cu nefumătorii, indiferent de sex.
– Comparativ cu nefumătorul, fumătorul are un risc de 23 ori mai mare la bărbaţi de a dezvolta cancer pulmonar şi de 13 ori mai mare la femei.
– Riscul de deces prin boala obstructivă cronică este de 12-13 ori mai mare.
– Cei care au fumat cel puţin trei ani au prezentat un risc de două ori mai mare de a face astm bronşic.
– 1.850 de persoane adulte din România au murit din cauza bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv.
– 13.000 de români au murit prin boli cardiovasculare din cauza faptului că au fumat
– 7.000 de decese prin cancer pulmonar

Fumatul este considerat factor de risc de deces în şase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. În Europa se înregistrează anual 650.000 decese cauzate de fumat. În ţările dezvoltate între 1/5 şi 1/3 dintre adulţii astmatici sînt fumători. 31% dintre bolile cardiovasculare pot fi atribuite factorilor de mediu. Pe locul trei este expunerea la fumul de tutun sau fumatul pasiv. Principala sursă de poluare o reprezintă maşinile.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns