Plante medicinaleR

Rhodiola, „rădăcina de aur” care alungă oboseala

Cunoscută sub numele de „rădăcina de aur” sau „rădăcina arctică”, Rhodiola rosea este o plantă care este utilizată în mod tradiţional ca remediu antioboseală.

Consolidează sistemul nervos, luptă împotriva depresiei, sporeşte imunitatea, creşte capacitatea fizică, îmbunătăţeşte memoria, ajută la scăderea în greutate, combate răul de înălţime şi conferă energie. De asemenea, rhodiola este cunoscută ca un adaptogen puternic, crescînd rezistenţa totală a organismului şi ajutînd la normalizarea funcţiilor corpului. În Asia Centrală se considera că ceaiul de Rhodiola este cel mai eficient tratament pentru răceală şi gripă, iar medicii mongoli îl prescriau pentru tuberculoză şi cancer. În Suedia şi alte ţări scandinave, planta este utilizată pentru a creşte capacitatea minţii şi pentru a stimula vitalitatea.

Cercetările au identificat cinci compuşi biologici activi în rădăcinile plantei – colofoniu, rhodioloside, rosarin, salidroside şi tirozol. În studiile efectuate pe animale, extractele de Rhodiola îmbunătăţesc transportul de precursori ai serotoninei (triptofanul şi 5-hidroxitriptofan) în creier. Serotonina este un neurotransmiţător implicat în multe funcţii, inclusiv contracţia muşchilor netezi, reglarea temperaturii, apetitului, comportamentului, tensiunii arteriale şi respiraţiei. Rhodiola a fost utilizată în monoterapie sau în asociere cu antidepresive pentru a stimula şi echilibra starea mintală. Mulţi medici care practică medicina funcţională prescriu Rhodiola rosea ca o alternativă la medicamentele antidepresive, datorită faptului că ajută la creşterea sensibilităţii dopaminei. De asemenea, e utilă pentru afecţiuni precum ADHD, datorită capacităţii plantei de a îmbunătăţi concentrarea. Cercetările arată că rhodiola poate oferi o soluţie practică şi naturală pentru rezolvarea multor probleme cauzate de stres.

Există studii care arată că rhodiola este utilă şi în terapiile condiţiilor astenice, cum ar fi tulburări ale somnului, lipsa poftei de mîncare, iritabilitate, hipertensiune, dureri de cap şi oboseală. Rhodiola stimulează activitatea cognitivă, creşte activitatea bioelectrică a creierului, care îmbunătăţeşte memoria.

Rhodiola este extrem de benefică întrucît îmbunătăţeşte proprietăţile de vindecare naturale ale sistemului nervos, asigurînd stimulare cognitivă şi calmare emoţională. O serie de teste au arătat că o doză de 300 mg de Rhodiola rosea pe zi a scăzut semnificativ procentul de erori, într-o perioadă de opt ore. Rhodiola creşte performanţa la locul de muncă şi dimunează efectele pe care lipsa de odihnă le poate avea asupra organismului. O serie de compuşi antioxidanţi au fost identificaţi în Rhodiola rosea, a căror activitate a fost legată de eliminarea radicalilor liberi.

Articolul integral în ziaruldesanatate.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns