Ce îi motivează pe angajaţi cel mai mult?
Indiferent că sîntem lideri sau subordonaţi, cu toţii avem nevoie de motivaţie la locul de muncă pentru a fi cît mai productivi. Este evident că partea financiară este un stimulent puternic, dar nu este suficientă această latură.
Un bun lider va şti întotdeauna cum să îşi trateze subordonaţii astfel încît aceştia să dea randament maxim, să minimizeze situaţiile incomode şi să îi facă să aibă încredere în capacităţile lor profesionale. Iată ce aşteaptă angajaţii de la şeful lor:
1. Atitudine pozitivă. Este ideal ca atît şeful, cît şi angajatul să aibă o atitudine pozitivă la locul de muncă. Acest lucru va motiva pe toată lumea, ceea ce va duce la creşterea productivităţii.
2. Mici favoruri. De exemplu, dacă este ziua de naştere a unui angajat, angajatului trebuie să i se ofere o zi mai scurtă de lucru sau chiar o zi liberă. Aceste mici gesturi îi vor creşte încrederea în tine, îşi va respecta şful şi se va simţi dator să îşi facă treaba eficient.
3. Ieşiri în oraş şi recompense. Iniţiază ieşiri în oraş cu colegii, indiferent dacă eşti şef sau nu. Întîlnirile extra job sudează relaţia dintre colegi şi astfel vor colabora mai bine. Pe de altă parte, liderul trebuie să oferi mici recompense şi laude dacă au rezultate bune.
4. Diplomaţie. Dacă cineva vine cu o idee de îmbunătăţire a mersului firmei/companiei, iar liderul nu e de acord cu ea, trebuie să evite s-o critice dur. În caz contrar, oamenii se vor teme de el şi nu vor mai comunica.
5. Decizii în grup. Cînd liderul are o idee nouă, e bine să se consulte cu subordonaţii şi să nu încerce să le-o impună din start. Oamenii se simt importanţi atunci cînd li se cere opinia. Cei mai mulţi dintre ei, probabil, vor fi de acord cu ideea pentru că e a şefului. Dar este posibil ca alţii să vadă lucrurile diferit, să vină cu idei noi şi să se îmbunătăţească situaţia. Pe lîngă faptul că se vor simţi importanţi, subordonaţii vor avea şi sentimentul de egalitate.
Articolul integral în bunadimineata.ro