Bolile cronice ucid mai mulţi oameni decît cele transmisibile

Oamenii mor mai puţin de malarie, diaree şi SIDA decît de boli netransmisibile. La nivel mondial, şapte decese din zece sînt legate de boli cronice, precum afecţiunile cardiovasculare, diabetul sau boala Alzheimer, potrivit unui studiu recent.

Speranţa de viaţă în lume a crescut cu peste 10 ani, între 1980 şi 2015, ajungînd la 69 de ani în medie pentru bărbaţi şi 78,4 ani pentru femei, potrivit acestui studiu care reuneşte datele din 195 de ţări şi teritorii. Un motiv major pentru această creştere este „scăderea ratelor de mortalitate în cazul mai multor boli transmisibile”. Decesele din cauza bolilor cardiovasculare sau cancerului s-au diminuat de asemenea, dar într-un ritm mai lent, conform acestui „Bilanţ pe 2015 al bolilor grave, traumatismelor şi factorilor de risc pentru sănătate”.

Studiul subliniază că, din cele 56 de milioane de decese din 2015, 70% au fost cauzate de boli netransmisibile, de multe ori legate de stilul de viaţă (dietă, activitate fizică, tutun, alcool). Această tendinţă este mai clară în ţările în care indicele socio-demografic este ridicat sau mediu: bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale sînt primele cauze ale morţii premature. În ţările în care acest indice este mai mic, infecţiile tractului respirator inferior ajung în frunte, urmate de malarie şi encefalopatie neonatală (tulburări neurologice legate de privarea de oxigen la naştere), apoi diaree.

Studiul a fost finanţat de fundaţia Bill & Melinda Gates.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

One thought on “Bolile cronice ucid mai mulţi oameni decît cele transmisibile

Lasă un răspuns