5 diete inspirate de religie
Dietele au fost comparate cu religiile: unii le adoptă cu stricteţe, alții îşi permit unele libertăți, dar ambele se referă la curăţire şi purificare.
Aşa că nu e de mirare că multe diete au fost inspirate din religii. Tot mai mulți americani, şi nu numai, adoptă asemenea diete inspirate de Cărţi Sfinte, considerîndu-le o bună soluție pentru a scăpa de kilogramele în plus şi de a evita alimentele nesănătoase.
1. Dieta lui Buddha. Cartea „Dieta lui Buddha: arta antică de a pierde în greutate, fără a-ţi pierde mintea” este un ghid pentru o alimentație sănătoasă după modelul adoptat chiar de către zeitatea budistă. Co-autorul Dan Zigmond descrie metoda călugărilor budişti de a mînca doar în zori și la prînz. Mergînd la o mănăstire din Thailanda, el a constatat că „monahii practic au mîncat tot ce au vrut, adică tot ce le-au dat localnicii în timpul rugăciunilor”.
2. Regimul Ramadan. Postul intermitent practicat azi peste tot pare inspirat din Ramadan, sărbătoarea musulmană de o lună, în care adepții nu mănîncă nimic în timpul zilei. „Prin autofagie, organismul aruncă la gunoi celulele deteriorate, inclusiv cele care au fost legate anterior de Alzheimer, Parkinson şi alte boli neurologice”, arată Societatea de Ştiinţe din SUA.
3. Dieta Genezei. Daily Meal numește aceasta dietă, „o versiune mai strictă de veganism, cu multe suplimente, cantităţi imense de sucuri proaspete şi exerciţii”. Accentul se pune pe fructe şi legume crude şi plante fierte la cină. Dieta Genezei își are rădăcinile în Cartea Genezei din Vechiul Testament, în special partea în care Dumnezeu dăruieşte primului cuplu, Adam și Eva, roade din pomi fructiferi, ca să le fie hrană.
4. Dieta daoistă. Unii oameni care nu prezintă sensibilitate la gluten şi nu au boala celiacă cred că, excluzînd glutenul din alimentaţie (grîu, orz și secară), sînt mai sănătoşi. O astfel de dietă exclude şi berea, pîinea și prăjiturile, cartofii prăjiţi, pastele, ceea ce nu e rău. Regimul fără gluten seamănă cu practicile de repaus alimentar ale călugărilor Dao. Profesorul de religie Shawn Arthur, autor al cărții „Alimentaţia, calea spre Nemurire: Primele diete daoiste autocultivate”, constată că printre regulile acestui regim se numără conceptul de „bigu”, care înseamnă evitarea unor cereale ca: orez, grîu, ovăz, mei și fasole.
5. Postul lui Daniel. Această dietă se bazează pe practicile de repaus alimentar ale profetului creştin Daniel, cunoscut pentru viziunile și visele lui profetice. În 21 de zile, se consumă doar apă, fructe, cereale, nuci și legume.
Sursa: medicaldaily.com