Arganul, leac de aur de la Tropice

Arganul este un arbore întîlnit mai ales în Africa. Are marea calitate de a reuşi să supravieţuiască în condiţii de secetă şi în soluri sărace, calcaroase, deseori incultivabile, datorită reţelei sale de rădăcini extrem de dezvoltate.

Pentru agronomi, arganul este de neînlocuit în lupta împotriva degradării solului şi deşertificării progresive. Ca plantă medicinală, arganul este preţuit pentru uleiul extras din sîmburii fructelor asemănătoare cu măslinele, folosit în alimentaţie, dar şi ca ingredient al frumuseţii.

Sîmburii, sursă de ulei comestibil

Frunzele de argan sînt bogate în fenoli, flavonoide, tanine cu proprietăţi antiinflamatoare, extrem de eficiente împotriva radicalilor liberi. Arganul este mai ales cunoscut pentru uleiul de argan extras prin presare din sîmburele fructului, care conţine aproximativ 50% corp gras. În mod tradiţional, uleiul de argan ultra virgin este folosit în cosmetică, fiind un protector cutanat excepţional, prevenind uscarea pielii şi menţinînd supleţea şi tinereţea epidermei.

Un leac bun de pus pe pîine

Arganul, supranumit „aurul deşertului“ şi „măslinul Marocului“, are utilizări multiple. Lemnul său este de bună calitate şi rezistent, frunzele şi fructele sînt mîncate de capre, oi şi cămile. Făina este un deliciu pentru bovine. Uleiul de argan are gust de alună şi culoarea chihlimbarului. Datorită acizilor graşi, este un ulei dietetic, de o calitate excelentă, pentru bucătăriile internaţionale rafinate. Este folosit în stare proaspătă la salate sau pîine prăjită. Ca medicament, este recomandat persoanelor care suferă de gastrite sau ulcere. Reziduurile obţinute după extracţia uleiului alcătuiesc o pastă groasă de culoarea ciocolatei, care se întinde pe pîine.

Uleiul de argan

  • Reduce nivelul colesterolului rău şi îmbunătăţeşte nivelul colesterolului bun.
  • Reduce hipertensiunea.
  • Are efect anti-obezitate, dacă e consumat pe stomacul gol.
  • Ajută la o bună funcţionare a ficatului.
  • Relansează şi stimulează schimburile şi oxigenarea celulară, ameliorînd calitatea cimentului intercelular.
  • Conţinutul de sotenol din uleiul de argan se presupune că ar avea proprietăţi anticancerigene.
  • Compoziţia uleiului aseamănă cu cea a uleiului de măsline: acid palmitic (12-13%), acid stearic (5-7%), acid oleic (43-49%), acid linoleic (29-36%).
  • Nu conţine saponine, dar făina ce rămîne după extracţie conţine aproximativ 0,5% saponine cu proprietăţi antioxidante, protectoare împotriva UVB, antiacneice.
  • Datorită conţinutului crescut în vitamina E, caroteni şi acizi graşi nesaturaţi, uleiul de argan are efecte benefice asupra sănătăţii.
  • Bogat în antioxidanţi, neutralizează radicalii liberi, atenuează apariţia ridurilor, ajută cicatrizarea.
  • Dacă uleiul de Argan se foloseşte înainte de cremă, permite acesteia să intre mai bine în piele, optimizînd rezultatele.
  • Ajută în tonifiere, antivergeturi, antirid, hrănitor după soare şi după baie, ideal pentru masaj profesional, emolient, protectiv.
  • Este recomandat fiecărui tip de piele, de la cea delicată a bebeluşului la cea a mamei, în timpul sarcinii. Se foloseşte atît pe pielea uscată, cît şi pe pielea umedă.
  • Are un efect benefic în tratarea părului subţiat, degradat, dîndu-i strălucire şi vigoare.
  • E folosit în tratarea unghiilor fragile, casante şi în masajul împotriva oboselii.
  • Iată o reţetă eficientă: se pune o cantitate egală de ulei de argan şi zeamă de lămîie într-un vas, în care se ţin unghiile 10-15 min. Pentru părul degradat, se recomandă ungerea cu ulei pe toată lungimea înainte cu o jumătate de oră de spălare. Astfel, îşi va recăpăta strălucirea şi vigoarea.

Există şampoane, spray-uri pentru păr, creme pe bază de ulei de aragan.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *