Mişcare şi naturăSport

Ce se întîmplă într-un corp care face sport

Numeroase studii au scos la iveală impactul semnificativ pe care îl au exerciţiile fizice efectuate cu regularitate. Chiar şi 30 de minute de antrenament pe zi ne îmbunătăţesc starea de bine şi ne protejează sănătatea pe termen lung.

Nu mai vorbim despre durerile de spate care apar de regulă din cauza lipsei de mişcare şi care dispar atunci cînd ai un program zilnic de sport. De asemenea, plimbările lungi în pas vioi sau alergarea pot fi benefice.

Iată ce se întîmplă în corp atunci cînd faci sport:

În timpul antrenamentului: arderile metabolice sînt intensificate, vîscozitatea sîngelui scade, circulaţia sîngelui este una mai bună, iar acest lucru favorizează oxigenarea şi hrănirea celulelor.

Imediat după antrenament: corpul digeră proteine şi carbohidraţi de 4 ori mai repede, astfel că slăbeşti mai repede, creierul eliberează endorfine, conferindu-ţi o stare de bine, se eliberează serotonina, care înlătură stările depresive şi tristeţea.

La cîteva ore după antrenament: încrederea în sine creşte şi devii mai încrezător în propriile forţe, tensiunea arterială se reglează, creierul funcţionează mai bine, astfel că te vei simţi mai energic şi mai ager, calitatea somnului creşte şi vei începe să dormi mult mai bine, trezindu-te odihnit dimineaţa.

După cîteva săptămîni de antrenament efectuat cu regularitate: capacitatea pulmonară creşte, rezistenţa va fi din ce în ce mai bună, se produc schimbări la nivelul celulelor cerebrale, reducînd riscul de a suferi de boli grave precum Alzheimer, Parkinson, accident vascular cerebral, inima şi vasele sanguine se obişnuiesc cu efortul fizic, funcţionînd mai bine, nivelul de hemoglobină din sînge creşte, sistemul imunitar devine mai rezistent, deoarece numărul limfocitelor din sînge creşte, corpul reuşeşte să regleze nivelul zahărului din sînge, organismul va depozita mai puţine grăsimi.

După cîteva luni: gestionezi mai bine stresul, riscul de depresie sau tulburări ale dispoziţiei este mult mai mic, oxigenarea la nivelul ţesuturilor musculare este îmbunătăţită, deoarece microcirculaţia se ameliorează, sistemul nervos devine mai puternic, iar activitatea creierului este intens stimulată, sistemul musculoscheletal devine mai puternic, însemnînd că va creşte densitatea osoasă şi musculară.

După cîţiva ani: speranţa de viaţă creşte, corpul îşi păstrează elasticitatea, te vei simţi tînăr.

Articolul integral în eva.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns