În România, unul din trei copii e supraponderal
Obezitatea în rîndul copiilor din România a ajuns la cote alarmante. Iar odată cu creşterea în greutate, vin şi alte probleme, ca de exemplu colesterolul prea mare.
Dacă înainte de anul 1990, incidenţa obezităţii infantile era scăzută şi apărea mai ales pe fondul unei suferinţe endocrine, în prezent aproape 1 din 3 copii este supraponderal, cu şanse reale să devină obez. Deja 15-20% din copiii de vîrsta şcolară sînt obezi.
În urma analizelor de laborator se poate constata şi existenţa unei dislipidemii (anomalie a nivelului de lipide din sînge), caracterizată prin creşterea valorilor colesterolului total, a LDL-colesterolului (colesterolul rău), a VLD-colesterolului (forma de colesterol care ajută la distribuirea trigliceridelor prin fluxul sanguin), a trigliceridelor, concomitent cu scăderea HDL-colesterolului (colesterolul bun). Valorile crescute ale colesterolului înregistrate la 1 din 25 de copii se asociază cu arteroscleroza precoce, chiar dacă va dura mulţi ani pînă la instalarea bolii. Dislipidemia se poate întîlni şi în cazul copiilor cu greutate normală, dar care provin din familii cu factori de risc: au părinţi sau bunici care au suferit un eveniment cardiac înainte de vîrsta de 55 de ani sau unul dintre părinţi are colesterolul peste valoarea de 250 mg/dl.
În cazul copiilor, valoarea colesterolului LDL ar trebui să fie sub 110mg/dl, dar această valoare depinde şi de alte riscuri asociate.
Un profil lipidic anormal va duce, peste ani, în mod sigur, la obezitate, boli cardiovasculare, diabet tip 2, chiar cancere.
Copilul ar trebui să adopte un stil de viaţă sănătos, cu scăderea aportului de grăsimi saturate (carne grasă, ouă în exces, dulciuri, pîine, produse de patiserie, cereale modificate genetic) şi multă mişcare.
Articolul integral în ziare.com