Banala ceapă suprimă cancerul ovarian
Ceapa e săracă în calorii, dar e bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Această legumă picantă reduce riscul de instalare a unor tipuri de cancer (datorită vitaminei C, un puternic antioxidant care combate formarea de radicali liberi) și ajută în depresie.
Dar acum, un nou studiu a descoperit că un compus găsit în ceapă luptă cu cancerul ovarian.
Cercetarea s-a desfăşurat la Universitatea Kumamoto din Japonia.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul ovarian epitelial (EOC) este cel mai frecvent tip de cancer ovarian şi are o rată de supraviețuire de 5 ani pentru aproximativ 40% din pacienţi. Cu toate că prevalenţa cazurilor situează EOC pe locul 10 printre tumorile maligne ale femeilor, oamenii de ştiinţă niponi spun că numărul de decese cauzate de acest tip de cancer ovarian plasează maladia pe locul al cincilea în SUA. Aproximativ 80% dintre pacienţii cu EOC recidivează după tratamentul chimioterapeutic. Ca atare, cercetătorii au analizat efectele pe care un compus natural din ceapă, numită onionin A sau ONA, le are asupra EOC.
Cercetătorii au descoperit că evoluţia cancerului a încetinit după ce au introdus onionin A în tratamentul bolnavilor. De asemenea, ei au descoperit că onioninul A a inhibat activitățile pro-tumorale ale celulelor supresoare derivate din mieloide, care sînt legate de suprimarea răspunsului imun antitumoral al limfocitelor gazdă. Mai mult, au descoperit că substanţa din ceapă îmbunătățeşte efectele medicamentelor anticancer, prin amplificarea capacității lor de antiproliferare.
Cercetătorii au folosit doze orale de onionin A pe şoareci. Rezultatele au arătat că şoarecii au avut o durată de viaţă mai mare, iar tumora de cancer ovarian s-a diminuat. Oamenii de ştiinţă spun că studiul lor demonstrează ca onioninul A încetineşte progresia tumorilor de cancer ovarian prin întreruperea activităţii pro-tumorale a celulor mieloide.
„Am constatat că onioninul A a redus gradul de proliferare a celulelor cancerului ovarian şi a suprimat în mod direct proliferarea celulelor canceroase. Astfel, onioninul A este considerat util pentru tratamentul suplimentar al pacienților cu cancer ovarian”, se arată în studiu.
Anchetatorii nu au observat reacții adverse la animale și spun că, după mai multe teste, un supliment ONA pe cale orală ar putea ajuta pacienţii cu cancer. Studiul este primul care vorbeşte de un efect anticancer ovarian al ONA.
Sursa: medicalnewstoday.com