Ciuboţica-cucului curăţă sistemul venos
Ciuboţica-cucului este o plantă de bază în farmacologia populară. Mai e cunoscută sub numele de anghelină, cinci clopoţei, ciubotele cucului.
Rolul ciuboţicăi-cucului este de a fluidifica secreţiile bronşice, este un bun emolient, expectorant, antispastic, sedativ, sudorific, decongestionant, cicatrizant, hemostatic, reglează şi curăţă sistemul venos.
Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită în 250 ml apă clocotită. Se lasă timp de 15 minute acoperit. Se consumă cîte o cană de trei ori pe zi. Extern, se va folosi cantitate dublă de plantă. Această infuzie este recomandată în: afecţiuni renale sau vezicale, afte, ameţeală, apoplexie, ascită, boli de gît, bronşite, calculi vezicali sau biliari, astenii, contuzii, depresii, dureri de cap, echimoze, febră, ganglioni inflamaţi, gripă, guturai, insomnie, isterie, laringită, nervozitate, plăgi, pneumonie, reumatism, tulburări gastro-intestinale, varice. În tradiţia populară, ceaiul din flori se lua contra durerilor de cap. Ceaiul era util şi în tratarea astmului, a febrei tifoide, a durerilor de piept, a tuberculozei, iar seva din rădăcinile pisate se lua contra frigurilor.
Cu decoct se spălau ochii contra durerilor. Rădăcina se fierbea şi din decoct se luau cîte 3 ceşti pe zi contra bolilor de rinichi, în special a calculilor renali. Umflăturile se spălau cu fiertură, iar plantele se puneau în legături.
Bun pentru afecţiunile inimii şi curăţarea venelor este vinul de ciuboţica-cucului. Se alege un vin de bună calitate, alb, dulce, preferabil din struguri care nu au fost stropiţi cu chimicale. Într-un litru de vin se pun patru linguri de flori mărunţite, proaspete. Se lasă timp de 8 zile agitînd des. Se strecoară şi se completează cu vin pînă la un litru. Se ia cîte o lingură, cu 30 de minute înainte de mese, de trei ori pe zi, în cure de lungă durată.
Un alt leac este siropul de rădăcină. Peste pulberea de rădăcină uscată se toarnă miere polifloră şi se amestecă zilnic. După patru săptămîni, se poate folosi în cură.