BoliMame şi copiiPsihologieŞtiri

Adolescenţii se apucă de fumat ca să slăbească

Medicii şi experţii din domeniul sănătăţii publice sînt de părere că oamenii fumează pentru că au ajuns dependenţi de nicotină, însă o parte dintre fumători, în special adolescenţii americani, 46% fete şi 30% băieţi, fumează cu gîndul că acest obicei îi ajută să piardă în greutate.

Această practică este în mod semnificativ mai frecventă în rîndul adolescenţilor care cred că au nevoie să slăbească.

Un sondaj de opinie realizat recent de către cercetătorii de la Universitatea Cornell arată că tinerii care declară ca vor să slăbească au cu 255% mai multe şanse să se apuce de fumat, prin comparaţie cu aceia care cred că au greutatea ideală.

Pentru băieţi excesul de kilograme e mai puţin un subiect declanşator al fumatului, pentru că există mai puţină presiune din partea societăţii asupra acestora pentru a se menţine la greutatea ideală. Chiar şi aşa, băieţii care s-au descris a fi „mult prea graşi” au avut cu 145% mai multe şanse să se apuce de fumat pentru a pierde în greutate, prin comparaţie cu aceia care erau de părere că au o greutate normală.

Pentru studiu, cercetătorii au aplicat conceptul economic numit „cerere derivată” la tema de cercetare a fumatului pe perioada adolescenţei pentru a vedea ce anume îi motivează pe tineri să se apuce de fumat. Cererea unei persoane poate fi derivată în cazul în care opţiunea nu e numai pentru plăcerea imediată, ci şi pentru atingerea unui obiectiv. Iniţial un adolescent poate să nu agreeze fumatul, însă dacă are în minte ideea că ar putea să îl ajute să slăbească, atunci ar putea fi dispus să o facă. Dovezile ştiinţifice arată că fumatul creşte metabolismul şi suprimă apetitul.

Articolul integral în medlive.hotnews.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns