Igiena locuinţeiLa birou

Pericolul din odorizante şi beţişoare parfumate

Din dorinţa de relaxare sau pur şi simplu pentru a parfuma casa, apelăm deseori la odorizante sau lumînări parfumate. Acestea pot fi periculoase pentru sănătate.

  • Odorizantele de cameră eliberează substanţe chimice din parfumuri sintetice pentru a masca mirosurile neplăcute. Pot fi periculoase atunci cînd sînt folosite în spaţii închise, neaerisite. Substanţele toxice pot afecta sănătatea în special a copiilor, femeilor însărcinate, adulţilor cu boli preexistente şi animalelor de companie. Mai exact, aceste produse, ca şi cele pentru maşină, au în compoziţie ftalaţi, paradiclorbenzen, acetonă, formaldehidă, fenol, propan, benzen şi parfumuri.

Daca sînt inhalate, ajung la nivelul plămînilor şi în sînge şi pot duce la apariţia unor simptome ca: greaţă şi vărsături, dureri abdominale, dureri de cap, dermatite alergice, lăcrimare, senzaţie de sufocare, tuse. Se pot declanşa crize de astm bronşic, se pot agrava bronşitele obstructive şi se pot produce pneumonii chimice. Rinichii, ficatul, plămînii şi sistemul nervos pot suferi de pe urma odorizantelor sintetice.

Odorizantele conţin şi substanţe cu potenţial cancerigen: formaldehida prezintă risc pentru cancer de căile respiratorii, benzenul risc pentru leucemie. Chiar dacă aceste substanţe toxice nu sînt conţinute în concentraţii mari în odorizante şi nu toate persoanele sînt afectate, nu trebuie folosite în camerele copiilor.

O variantă mai sănătoasă ar fi odorizantele nontoxice, pe bază de plante, fără parfumuri sintetice, cele care au menţiunea hipoalergenice sau biodegradabile, care nu conţin formaldehidă sau ftalaţi.

  • Lumînările parfumate eliberează substanţe volatile cu miros plăcut care pot prezenta riscuri în dezvoltarea unor reacţii alergice, astm, tuse, sufocare.
  • Beţişoarelor parfumate eliberează fumuri şi substanţe toxice, care pot declanşa crize de astm bronşic şi, prin conţinutul în hidrocarburi aromatice, prezintă un potenţial risc cancerigen, atunci cînd sînt folosite timp mai îndelungat.

Articolul integral în ziare.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns