AlimenteNutriţieŞtiri

Ingrediente toxice în trei uleiuri de gătit

Trei uleiuri vegetale rafinate pot conține substanţe nocive, potrivit unui avertisment emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în noiembrie 2016. Acești compuși toxici se formează în timpul rafinării uleiurilor, la temperaturi de 200 grade C.

Substanțele toxice sînt prezente în uleiurile comestibile rafinate de floarea soarelui, de semințe de rapiță şi de palmier. Printre aceste toxine se numără glicidolul, substanţă mutagenă (care provoacă mutații în ADN) și cancerigenă. Experţii EFSA avertizează că cei mai expuşi riscurilor sînt copiii sub 3 ani care consumă doar alimente pentru sugari. În aceste produse, nivelul glicidolului e de pînă la zece ori mai mare decît cel de atenţionare.
Un alt ingredient toxic din uleiuri e 3-MCPD, o substanță care provoacă leziuni ale organelor la animale. „Dacă experții au stabilit o doză zilnică maximă, tot ei recunosc că minorii, de multe ori pasionaţi de produsele de patiserie din comerţ, pot depăși cu ușurință această doză”, se arată în raportul EFSA. Sînt vizaţi 60 de milioane de consumatori de produsele de patiserie,  care conţin de multe ori ulei de palmier.
Pentru a limita riscurile, se recomandă uleiurile nerafinate, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, bogat în Omega-3, bun pentru sănătatea cardiovasculară. De asemenea, puteți opta pentru uleiurile virgine de nuci, alune sau de susan, de preferință, din agricultura ecologică. În paralel, trebuie limitat consumul de alimente procesate.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns